Kupreška visoravan

Obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupresu

Vijesti / Flash | 10. 04. 2017. u 14:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Općine Kupres i udruga proisteklih iz Domovinskog rata u ponedjeljak je obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Obilježavanja obljetnice započelo je polaganjem vijenaca ispred masovne grobnice Ogledala iz Drugog svjetskog rata, na spomen obilježju Suho polje, kod masovne grobnice Kupreško polje, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomenika vukovarskim braniteljima.

Vijence su položila izaslanstva braniteljskih udruga, hrvatskih političkih stranaka, općinskih, županijskih i federalnih vlasti te izaslanstva gradova prijatelja Kupresa.

Nakon svete mise u crkvi sv. Obitelji u Kupresu, koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić, u velikoj dvorani Hrvatskog doma Kupres održan je prigodni program.

Okupljene je na početku pozdravio načelnik općine Kupres Milan Raštegorac, a uime predsjednice Republike Hrvatske nazočnima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni u Hercegovini Ivan Del Vechio te zamjenik predstojnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Petar Barišić.

U okviru obilježavanja stradanja Hrvata Kupresa, upriličena je i javna rasprava na temu "Kupres 1942. - 1992. - sličnosti i naučene lekcije", u okviru kojeg je govorio saborski zastupnik i hrvatski general Željko Glasnović.

Dan ranije, u nedjelju, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu predstavljana je knjiga "Bilo jednom na Kupresu", autora Dinka Pejčinovića.

Uz autora, o knjizi koja sadrži iskaze sudionika ratnih događanja iz travnja 1992. godine u Kupresu, govorio je jedan od branitelja i stradalnika Mario Bagarić.

Pejčinović je u svojoj knjizi, do najsitnijih detalja, opisao što se događalo prije 25 godina na Kupresu, s posebnim osvrtom na svjedočanstva pripadnika "studentske bojne" kojoj je on pripadao.

Kopirati
Drag cursor here to close