Busovača

Obilježena 23. obljetnica stradanja pripadnika "Humanitarnog konvoja života"

Vijesti / Flash | 19. 06. 2016. u 12:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Busovačkim stajama, u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je obilježena 23. obljetnica stradanja pripadnika "Humanitarnog konvoja života" za Lašvansku dolinu.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i svojom nazočnošću na svetoj misi zadušnici, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Svetu misu zadušnicu predvodio je župnik fra Dominko Batinić.

Na taj dan, ratne 1993. godine, pripadnici Armije BiH iz zasjede, na mjestu Busovačke staje, mučki su ubili 18, a teže ranili preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima za hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

I ove godine, udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača, u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen svim stradalnicima konvoja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close