Putevima pobjede

Obilježena 22. godišnjica od deblokade Mostara

Vijesti / Flash | 01. 07. 2015. u 04:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Grada Mostara zajedno s drugim boračkim udruženjima u utorak je u sklopu manifestacije "Putevima pobjede Armije BiH 2015." nizom događaja obilježila 22. godišnjicu od deblokade Mostara, oslobođenja Bijelog polja i pogibije brigadnog generala Midhata Hujdura Hujke.

Na Šehitlucima je, u prisustvu rodbine, suboraca i prijatelja, položeno cvijeće na mezar Midhata Hujdura Hujke.

Govoreći na ceremoniji kod turbeta, na bivšem ulazu u Sjeverni logor, gdje je stradao Midhat Hujdur Hujka, njegov suborac Azer Penava je rekao da su to bila teška vremena.

"Puno više se imalo u planu za osloboditi. Samom pogibijom našeg zapovjednika rahmetli i zapovjednika Vojne policije, Midhata Hujdura Hujke, Sabahudina Balavca i ostalih boraca, dobrim dijelom se 'umirilo' ono što se planiralo još uraditi", rekao je Penava.

U ime boračkih organizacija, prisutnima se obratio Edin Sefić, koji je uz ostalo kazao da su u akciji deblokade istočnog dijela Mostara živote položili najveće patriote i borci, zbog čega im i buduće generacije trebaju biti zahvalne i sjećati se ovog datuma i njihovih imena.

"Trebamo cijeniti vrijednost slobode, ali trebamo ulagati puno da sačuvamo nacionalno i kulturno zajedništvo našeg naroda. Trebalo bi biti sve podređeno tome", kazao je uz ostalo muftija Salem Dedović.

Potom je cvijeće položeno na spomen obilježju u Sjevernom logoru, na spomen obilježju Marića mahala u Vrapčićima, te na Šehidskom turbetu u Potocima. Nakon toga se klanjao akšam-namaz te je upriličen zajednički Iftar.

Na kraju je na igralištu Osnovne škole Potoci u Bijelom Polju upriličen prigodan program.

Kopirati
Drag cursor here to close