Sjećanje na žrtve

Obilježena 21. obljetnica stradanja Hrvata na Uzdolu

Vijesti / Flash | 14. 09. 2014. u 13:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu kod Prozora i Udruga ''Uzdoljani za svoje poginule'' obilježila je danas 21. obljetnicu od masakra nad 41 uzdolskim Hrvatom katolikom, kojeg su 1993. godine počinili pripadnici postrojbi Armije BiH.

Najstarija žrtva imala je 87 godina a najmlađa 10 godina.

Prije svete mise, ispred spomen obilježja s imenima poginulih, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te su pročitana imena svih nedužnih žrtava ovog strašnog zločina za koji još do danas nitko nije odgovarao.

Počast pobijenima odala su brojna izaslanstva, od razine BIH, Federacije, Županije, Općine, kao i predstavnika braniteljskih udruga i političkih stranaka.

U 11 sati Svetu misu predvodio je je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, uz koncelebraciju 15 svećenika. Nakon Mise uslijedila je molitva za pokojne u Memorijalnom centru.

Dan prije, 13. rujna Treća bojna brigade "Rama" i branitelji Uzdola, udruga ''Uzdoljani za svoje poginule“ obilježila je Dan Treće bojne, brigade ''Rama'' i branitelja Uzdola.

U Spomenici o župi Uzdol pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar je, između ostalog, napisao:

"Strašni pokolj pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima (29) i vojnicima HVO-e (12), izvršen na Uzvišenje Svetog Križa 1993. godine na Uzdolu, duboka je rana koja sve žitelje uzdoljske župe, ali i sve ljude ove zemlje, svakoga zbog nekoga i, ako smo ljudi, sve zbog svih, tako bolno peče da je mnogima ostala kapljom u prepunoj čaši životnog pelina.

Koliko god sva istina o toj tragediji bila i ostala nedokučiva, njezino izbjegavanje bi neshvaćeni i neprihvaćenu bol zbog uzdolskih Žrtava, a pogotovo zbog njezina sudskog omalovažavanja i politikantskog iskrivljivanja činilo još nepodnišljivijom. Žitelji župe Uzdol, koji su paradigma svih nedužnih stadanjha civilnih žrtava, ne mogu i ne znaju živjeti s nepravdom i lažima te traže da se utvrdi istina kako bi vratili dostojanstvo nedužnim žrtvama".

Župa Uzdol utemeljena je 1856. godine kao mjesna kapelanija župe Šćit, a župom je proglašena 1865. godine. Prva župna crkva bila je drvena. Povodom tisućite obljetnice krunidbe hrvatskoga kralja Tomislava, u razdoblju od 1923. do 1925. izgrađena je kamena crkva.

Najnovija crkva građena je od 1982. do 1985. godine, a svečano je posvećena 20. listopada 1985.

Tijekom rata tj. u drugoj polovini 1993., s položaja Armije BiH granatom je znatnije oštećena župna crkva. Župa je teško stradala u ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close