Svečanost

Obilježena 1130. obljetnica prvog spominjana Livna

Proslava je započela tradicionalnom Budnicom u 7 sati zvucima Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara, a potom je u crkvi svih Svetih u Livnu služena sveta misa za sve stanovnike grada i sve poginule branitelje.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2022. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon niza kulturnih događaja u okviru programa proslave Dana grada Livna, danas je svečano obilježena 1130. obljetnica prvog spominjana Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu Povelje kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine.

Proslava je započela tradicionalnom Budnicom u 7 sati zvucima Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara, a potom je u crkvi svih Svetih u Livnu služena sveta misa za sve stanovnike grada i sve poginule branitelje.

Nakon svete mise u dvorani Narodnog sveučilišta održana je Svečana sjednica Gradskoga vijeća Livna. Uz predstavnike Grada Livna sjednici su nazočili: predsjednik Federacija BiH Marinko Čavara, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, kao i ministri Draško Dalić, Gordana Nakić i Božo Perić, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa županom Blaženkom Bobanom, predstavnici Osječko Baranjske županije, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske na čelu s konzulom Tomislavom Vrdoljakom, gradonačelnici i načelnici Kupresa, Tomislavgrada, Posušja, Ljubuškog, Novog Travnika te gradonačelnici iz Republike Hrvatske, gradonačelnik Kaštela, gradonačelnik Grada Županje i Grada Osijeka, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratni vojni invalidi i pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Proslava 1130. rođendana Grada Livna bila je prilika prisjetiti se što se sve uradilo u proteklom razdoblju na cjelokupnom poboljšanju životnih uvjeta u Livnu, te je tako prikazan kratki video uradak o nastavljenim i započetim projektima u Livnu.

Nazočne je potom pozdravio i svim stanovnicima Livna 1130. rođendan čestitao gradonačelnik, Darko Čondrić koji je u svom obraćanju govorio o ulaganjima u brojne infrastrukturne projekte i planovima u budućnosti koje namjerava realizirati.

''Naši su prioriteti unaprjeđenje Grada i naselja, naglasak stavljamo na mlade i obrazovane ljude, te stvaranje pravih uvjeta za njihov ostanak na ovim područjima. Prioriteti su nam infrastruktura, gospodarstvo, kultura našega grada kao i sportski sadržaji. Sukladno našim proračunskim mogućnostima završavat ćemo i nastavljati nove projekte uz planiranje njihove realizacije s ciljem razvijanja grada, prije svega u infrastrukturnom, a onda i u svakom drugom pogledu'', kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Čondrić, te zahvalio svima koji su na bilo koji način svojim radom i zalaganjem doprinijeli stvaranju i razvijanju Livna.

Na današnjoj Svečanoj sjednici Odlukom Gradskoga vijeća dodijeljeno je pet plaketa sa svečanim diplomama i dvije zahvalnice sa prigodnim značkama i obilježjima Grada Livna.

Plaketa Grada Livna dodijeljena je Kulturno umjetničkom društvu “Kamešnica” Podhum za dostignuće u razvoju i njegovanju nematerijalne i kulturne baštine Livna, nogometnom klubu “Kamešnica” Podhum za dostignuće u razvoju livanjskoga sporta, dr. Dragošu Sučiću za dostignuće u medicini livanjskoga kraja, prof. Stipi Manđeralu za postignuće u razvoju i doprinosu pisane riječi o Livnu i livanjskom kraju te udruzi građana moto-klub Vukovi iz Livna za dostignuće u promociji Livna.

Grad Livno Zahvalnice je dodijelio konzulu Republike Hrvatske u Livnu Tomislavu Vrdoljaku za dostignuće u razvoju lokalne zajednice i Goranu Karauli za dostignuće u radu udruge oboljelih od šećerne bolesti „Krug“.

Nakon Svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Kopirati
Drag cursor here to close