29. novembar

Obilježen 'dan republike' u Jajcu i odaslana priča o balkanskoj uniji

Vijesti / Flash | 29. 11. 2014. u 18:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 2.000 antifašista okupilo se danas u Jajcu na manifestaciji kojom je obilježena 71. godišnjica Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).

Kako prenosi Anadolija, počast poginulim borcima tom prilikom odali su borci Narodnooslobodilačkog rata (NOR), predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije.

U manifestaciji koja je održana pod nazivom "Dani AVNOJ-a 2014." sudjelovali su antifašisti iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Nakon polaganja cvijeća, održana je svečana akademija i predavanje o temi "Bez AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a ne bi bilo bosanskohercegovačke državnosti".

Istodobno, u Crnoj Gori se pojavila inicijativa povodom ovog dana o ujedinjenju regije.

Tako je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević objavio kako se zalaže za formiranje balkanske unije, ali konstatuje da, nažalost, u regiji nema državnika koji bi proveli takvu ideju u djelo.

"I danas postoje svi razlozi za zajedničku konfederaciju ili balkansku uniju, ali nema državnika s vizijom", rekao je Medojević te dodao kako je SFRJ mogla opstati da je bilo političke volje.

"Svakog 29. stuednog sjetim se Jugoslavije i sve sam uvjereniji da je mogla opstati da smo bili bolji", rekao je Medojević.

Inače, drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. studenog 1943. godine u Jajcu, u prostorijama današnjeg muzeja AVNOJ-a. Tog dana je donesena odluka o izgradnji Jugoslavije na federalnom principu. Tad su u Jajce pristigla 142 izaslanika iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Tad je i Josip Broz Tito proglašen maršalom.

Kopirati
Drag cursor here to close