Dan ustroja OS BiH

Obilježen Dan Oružanih snaga BiH: Reforma koja treba biti uzor drugim u BiH

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 13:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim postrojavanjem zapovjedništava i postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su u vojarni "Rajlovac" - Sarajevo, u prisustvu predstavnika bh. vlasti, međunarodnih dužnosnika i članova diplomatskog zbora, te brojnih zvanica i gostiju, obilježeni - Dan OS BiH, 1. prosinac i jedanaesta godišnjica njihovog ustroja.

Sudionike svečanosti pozdravio je i čestitke ovim povodom uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, podsjećajući da je reforma obrane bila jedna od najuspješnijih reformi u postratnom razdoblju, te ističući brojna postignuća OS BiH ostvarena na planu pomoći stanovništvu, kao i u sklopu sudjelovanja u mirovnim misijama širom svijeta i svim drugim segmentima.

Ocijenio je da način na koji je ta reforma provedena pokazuje "da se stvari mogu pomjerati kada za to postoji politička volja".

Ivanić je u tom kontekstu iskazao zadovoljstvo nedavnim usvajanjem strateškog dokumeta ''Pregled obrane'' u vezi s kojim je postignuta potpuna suglasnost, te kojim su otklonjene sve dileme u vezi s obujmom OSBiH, brojem vojnih lokacija i drugim pitanjima od značaja za njihovo funkcioniranje, uključujući i pitanje modernizacije.

Precizirao je da je Predsjedništvo BiH usvojilo i Plan modernizacije OS BiH te zaključio da u svemu tome ključni naglasak treba biti na unapređenju statusa pripadnika OS - vojnika, podoficira i oficira, „čiji standard i lična opremljenost moraju biti što je moguće bolji“.

Govoreći o utiscima iz nedavne posjeste bh. kontingentu koji je angažiran u sklopu NATO-vođene mirovne misije u Afganistanu, Ivanić je izrazio zadovoljstvo pozicijom i respektom koji pripadnici OSBiH tamo uživaju.

''Nama je obaveza svima zajedno da se borimo za stabilnost i za sigurnost građana u BiH'', poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, naglašavajući ulogu OS BiH na tom planu.

Čestitke u povodu Dana i jedanaeste godišnjice ustroja OSBiH uputio je i načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, podsjećajući na ključne elemente angažmana OS BiH u zemlji i inozemstvu, uključujući i jačanje njihovih operativnih sposobnosti, interoperabilnosti te usvajanje NATO-standarda, opremanje i obuku.

Potcrtao je da su funkcioniranje OS BiH tijekom 2016. godine obilježili brojni izazovi, ali da su sve zacrtane zadaće realizirane pravodobno i u skladu s utvrđenim ciljevim, te uz maksimalno naprezanje ljudskih i materijalnih resursa.

''Na ovaj način smo dali svoj doprinos u ostvarenju strategijskih ciljeva BiH - integraciji u europske i euroatlantske integracije'', kazao je general Jeleč.

Svečanost upriličena u povodu Dana OSBiH, 1. prosinca i jedanaeste godišnjice njihovog ustroja bila je prilika za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima - pripadnicima obrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice obrane BiH i načelnika Zajedničkog stožera OSBiH.

Svečanosti u vojarni OS BiH ''Rajlovac“ prethodilo je intoniranje državne himne BiH, smotra svečanog stroja i predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Sudionicima svečanosti predstavljeno je naoružanje i oprema u posjedu OS BiH, a za večeras je planirana akademija u sarajevskom Domu OS BiH povodom obilježavanja Dana i godišnjice ustroja OSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close