Braniteljske udruge

Obilježavanje 25. obljetnice obrane grada Mostara

Vijesti / Flash | 28. 04. 2017. u 10:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježava se 25. obljetnica obrane grada Mostara. Kako se navodi u priopćenju Udruge Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruge organizatora Otpora HVO u BiH 29. travanj ima veću i širu važnost nego što danas povjesničari i politički analitičari mogu dokučiti ali se nadamo kako će se sa vremenske distance stvari staviti na pravo mjesto.

''U povodu 25. obljetnice Službene odluke Kriznog štaba Skupštine Općine grada Mostara da se Općinskom stožeru HVO povjeri obrana grada Mostara želimo naglasiti povijesnu važnost ovakve Odluke jer je svakom iole upućenom u političke i geostrateške ciljeve Velikosrpske ideologije bilo jasno kako teret obrane mogu ponijeti samo Hrvati iz Mostara i Hercegovine koji su već 07.05.1991. godine u Pologu i 01.10. nakon pokolja hrvatskog stanovništva u Ravnom i plebisticarnog izjašnjavanja hrvatskog naroda na referendumu o neovisnosti BiH počeli poduzimati sve političke i vojne korake kako bi uspostavili obranu od predstojeće agresije'', navode udruge u svom priopćenju.

Dodaju kako će vrijeme pokazati kako je odluka Kriznog štaba da se obrana povjeri Općinskom stožeru grada Mostara biti presudna za slom Velikosrpske ideologije.

''Danas se suočavamo sa ozbiljnom revizijom i iskrivljavanjem činjenica o povijesnim zbivanjima u Mostaru i BiH u to vrijeme. Vrijeme je da se jasno i glasno prizna kako BiH ali i Hrvatska ne bi mogli obraniti svoju suverenost bez žrtve i neviđene hrabrosti i sposobnosti branitelja Hrvatskog vijeća obrane'', naveli su u priopćenju i dodali:

''Zahvaljujući žrtvi branitelja HVO-a europske i euroatlantske vrijednosti odavno su prešle granice željezne zavjese što daje braniteljima HVO-a poseban status u novijoj europskoj povijesti ali i euroatlantskoj asocijaciji. Mi smo svoju povijesnu zadaću brilijantno odradili ali nikako ne možemo biti zadovoljni što povijesna i velika uloga HVO Mostara i Herceg-Bosne nije uvrštena u svijetle stranice BiH i njene euroatlantske budućnosti'', dodaju u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close