Spiegel

Obama želi da Njemačka pojača istočne granice NATO-a

Vijesti / Flash | 23. 04. 2016. u 19:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Barak Obama namjerava pozvati Njemačku da pojača vojnu nazočnost na istočnim granicama NATO-a, javio je "Spiegel" pozivajuc´i se na vladine dokumente.

Prema navodima lista, svoje želje Obama namjerava priopćiti u ponedjeljak na sastanku u Hanoveru, na kojem c´e sudjelovati i premijer Velike Britanije David Cameron, talijanski premijer Mateo Renci i predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Kako navodi list, Sjedinjene Države očekuju od Njemačke da povec´a broj vojnika i vojne tehnike u Poljskoj i Rumunjskoj. Njemačka je vec´ pristala na masovno sudjelovanje pripadnika snaga za brzo reagiranje u planovima NATO-a do 2020. godine.

Ranije su visoki predstavnici Sjevernoatlantske alijanse više puta priopćili da namjeravaju da povec´aju vojnu nazočnost NATO-a na istoku Europe, objašnjavajući da je to neophodno zbog jačanja pozicija Rusije.

Moskva izražava nezadovoljstvo zbog povec´anja snaga Alijanse u blizini ruskih granica i smatra da ovakve akcije predstavljaju prijetnju za njene nacionalne interese i sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close