238. godišnjica

Obama za Dan neovisnosti: SAD je model ostatku svijeta

Vijesti / Flash | 04. 07. 2014. u 21:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Barack Obama obilježio je američki nacionalni praznik, obljetnicu Deklaracije neovisnosti iz 1776., ocijenivši da SAD ostaje model demokracije i društva za ostatak svijeta.

Prije 238 godina naši utemeljitelji su se sastali u Philadelphiji i pokrenuli američku priču, izjavio je Obama u tjednom televitijskom obraćanju. Ti patrioti okupili su se oko jednostavne istine: svi smo stvoreni jednaki, Stvoritelj nas je sve obdario neotuđivim pravima, a među njima su život, sloboda i potraga za srećom.

To uvjerenje nam je pomoglo da izgradimo najjaču demokraciju, najveću srednju klasu i najmoćniju vojsku koju je svijet ikada imao. Danas nema nijedne zemlje koja se ne bi rado mijenjala sa SAD-om, dodao je američki predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svojem američkom kolegi Baracku Obami nacionalni praznik - Dan neovisnosti, objavljeno je na internetskoj stranici Kremlja.

Putin je u čestitki izrazio nadu da će se odnosi dviju država, koji imaju bogatu povijest, unatoč teškoćama i nesuglasicama uspješno razvijati.

Ruski predsjednik naglasio je da Rusija i SAD, kao države koje imaju posebnu odgovornost za međunarodnu stabilnost i sigurnost, moraju surađivati u interesu ne samo svojih naroda, nego i cijeloga svijeta. Također je istaknuo važnost razvoja bilateralnih odnosa na temelju uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir međusobnih interesa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close