Prodaja oružja

Obama postrožava borbu protiv prodaje oružja

Vijesti / Flash | 16. 01. 2013. u 20:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama predložio je zabranu prodaje jurišnog automatskog oružja privatnim osobama u SAD-u, kao i obaveznu provjeru svih osoba koje kupuju ostalo oružje, kao odgovor na povećano nasilje i korištenje vatrenog oružja u Americi u posljednjih nekoliko mjeseci. Obama je u govoru u Bijeloj kući, u prisustvu potpredsjednika Josepha Bidena, istaknuo da će pokrenuti širok spektar mjera, koje mu pružaju njegova predsjednička ovlaštenja, u cilju smanjenja oružanog nasilja.

Agencija Reuters ocjenjuje da je predsjednik SAD-a na taj način ušao u otvoreni sukob sa veoma snažnim američkim lobijem koji prodaje oružje i njihovim sljedbenicima u Kongresu, za koje se očekuje da se svim silama bore protiv najavljenih ograničenja u prodaji dugih cijevi. Obamin plan predviđa apel Kongresu da obnovi zabranu prodaje jurišnog oružja, koja je istekla 2004. godine, provjeru krivičnog dosijea osobe koja kupuje bilo koju vrstu oružja, kao i nove federalne zakone o prodaji oružja, čime bi se izbjegle zakonske rupe koje sada postoje.

Također, planira se i uvođenje više savjetnika u školama, gdje najčešće i dolazi do nasilja, kao i bolji pristup zdravstvenoj pomoći kod osoba sa mentalnim problemima. Britanska agencija navodi da je aktualni predsjednik Amerike u svom prvom mandatu učinio veoma malo na obuzdavanju rasprostranjene kulture o neophodnosti da svaki dom u SAD ima riznicu oružja, uz ocjenu da će najteže proći dio plana koji predviđa zabranu prodaje automatskog oružja.

Upravo je Adam Lanza, koji je prošlog mjeseca u školi u Connecticutu ubio 26 ljudi, od kojih dvadesetoro djece, u napadu koristio automatsku pušku AR-15. Najveći protivnici zabrane su predstavnici američke Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), organizacije sa četiri milijuna članova.

Oni su u utorak pustili spot na kome Obamu označavaju kao elitistu koji prihvata da njegove kćerke čuvaju agenti Tajne službe, ali ne prihvata njihov prijedlog da se u sve škole uvedu naoružani čuvari koji bi čuvali djecu.

Obama je u srijedu svoj novi plan predstavio u Bijeloj kući u prisustvu djece koja su došla iz svih krajeva Amerike, kao podsjećanje na nevine žrtve prošlomjesečnog masakra u Connecticutu. Smanjenje oružanog nasilja je težak izazov, ali zaštita naše djece od nasilja ne bi trebalo da bude nešto što nas dijeli, zaključio je američki predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close