Kaos

Obama: Podcijenili smo Islamsku državu

Vijesti / Flash | 29. 09. 2014. u 06:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama priznao je da je SAD podcijenio činjenicu da kaos u Siriji može iznjedriti opasne džihadističke skupine poput Islamske države.

Obama je za TV mrežu CBS rekao da je i ravnatelj američkih obavještajnih službi Jim Clapper priznao da su podcijenili događaje u Siriji. Dodao je kako je Washington precijenio sposobnosti i volju iračke vojske da se bori protiv džihadista te da bi i Damask i Bagdad trebali riješiti svoje političke krize. Ocijenio je da se IS jako učvrstio na društvenim mrežama i da u Europi, Americi, Australiji te muslimanskim zemljama privlači nove pristaše.

Nove prijetnje Fronte al-Nosra

Čelnik Fronte al-Nosre zaprijetio je u svom prvom govoru od početka zračnih udara koalicije u Siriji na njegovu skupinu i Islamsku državu (IS), premještanjem bitke na Zapad.

Vaši čelnici neće biti jedini koji će platiti cijenu ovog rata, i vi ćete ju skupo platiti, izrekao je na audio snimci objavljenoj na internetu dan nakon prijetnji njegovog glasnogovornika: Što ste dobili od rata protiv muslimana i džihadista osim tragedija i boli koje su se srušile na vaše zemlje i vašu djecu, rekao je aludirajući na smrt vojnika u Iraku i Afganistanu i civila u atentatima 11. rujna.

Al-Qa'ida prijeti odmazdom diljem svijeta

Borbeni zrakoplovi protuislamističke koalicije, sa SAD-om na čelu, pogodili su četiri rafinerije kojima su se koristili borci Islamske države na istoku Sirije. Fronta Nusra zračne udare u Siriji nazvala je napadom na islam i pozvala sve muslimane u džihad.

U američkim zračnim udarima na sjeverozapadu Sirije poginulo je najmanje sedam civila, objavila je organizacija Human Rights Watch (HRW), izrazivši žaljenje i pozvavši na pokretanje istrage o mogućem kršenju ratnog prava.

HRW, nevladina organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, prenijela je iskaz koji je Skypom dalo troje stanovnika sirijskog sela Kafr Deriana u pokrajini Idlibu - da su barem dvojica muškaraca, dvije žene i petero djece poginuli u raketiranju u utorak ujutro. HRW ipak napominje, pozivajući se na "nepotvrđene informacije", da su dvojica muškaraca možda bili borci Fronte al Nusre, proistekle iz al Kaide u Siriji. HRW dodaje da ne može provjeriti te informacije. No ta udruga smatra da videosnimke zračnih udara potvrđuju da su civili poginuli od američkih krstarećih raketa Tomahawk, piše Hrt.hr.

SAD i njegovi saveznici u Siriji moraju poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi spriječili stradavanje civila, upozorio je u pisanoj izjavi zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Nadim Houry. Američka vlada mora provesti istragu o mogućim nezakonitim udarima u kojima su navodno ubijeni civili, iznijeti zaključke u javnost i obvezati se da će reagirati u slučaju da se utvrde propusti, dodaje HRW.

Fronta al Nusra, sirijski ogranak Al-Qa'ide, najavila je protuudar diljem svijeta na zemlje protudžihadističke međunarodne koalicije pod vodstvom Washingtona koja povećava broj svojih zračnih udara u Iraku i Siriji.

U najnovijim zračnim napadima koje su izveli Sjedinjene Države, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati gađano je sedam ciljeva u Siriji i tri u Iraku, objavilo je američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok i srednju Aziju (Centcom). U videosnimci objavljenoj na internetu Fronta al Nusra operacije koalicije nazvala jeratom protiv islama i osudila osovinu zla pod vodstvom zemlje kauboja.

Borbeni zrakoplovi protuislamističke koalicije na čelu sa SAD-om pogodili su četiri rafinerije kojima su se služili borci Islamske države na istoku Sirije, objavio je u nedjelju Pentagon, a Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) upozorio je da to najviše pogađa lokalno stanovništvo zbog porasta cijena goriva.

U najnovijoj seriji zračnih udara pogođene su četiri rafinerije i zapovjedno mjesto IS-a sjeverno od Rake, objavilo je zapovjedništvo američkih snaga za Bliski istok i središnju Aziju (Centcom).

Koalicija je već uništila najmanje 12 rafinerija pod kontrolom IS-a u četvrtak i u petak u provinciji Deir Ezor na istoku zemlje koja je većim dijelom pod kontrolom IS-a. Stručnjaci procjenjuju da IS kontrolira sedam naftnih polja i dvije rafinerije na sjeveru Iraka te šest od deset polja u Siriji, uglavnom u provinciji Deir Ezor.

Međunarodna koalicija protiv džihadista dobila je u petak pojačanje nakon odluke Velike Britanije da se priključi zračnim operacijama u Iraku koje su dosad izvodili samo SAD i Francuska. Danska i Belgija također su odlučile sudjelovati u udarima u Iraku, poslavši zrakoplove F-16.

Kopirati
Drag cursor here to close