Svjetski lideri u Parizu

Obama: Klimatska konferencija u Parizu je "čin prkosa"

Vijesti / Flash | 30. 11. 2015. u 14:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je pariške klimatske pregovore "činom prkosa" svjetske zajednice nakon napada Islamske države u Parizu prije dva tjedna.

Obama je kazao da su svjetski čelnici koji su se okupili u Parizu na dvotjednoj klimatskoj konferenciji došli u francusku prijestolnicu kako bi pokazali odlučnost. On je pohvalio Parižane zbog inzistiranja da se konferencija održi usprkos napadima.

Obama je kazao kako to pokazuje da ništa neće odvratiti svijet od gradnje budućnosti za svoju djecu. Dodao je kako odbacuje one koji žele da unište svijet i nakon toga daju sve od sebe kako bi ga spasili.

Obama je također predstavio sumornu sliku bez agresivne akcije na smanjenju emisije stakleničkih pilnova - opisao je zemlje pod vodom, napuštene gradove i polja bez usjeva. Također je to povezao s izbjegličkom krizom, rekavši da će posljedice po klimu navesti očajne ljude da potraže utočište izvan svojih matičnih zemalja, prenosi AP.

Inače, razgovori na visokoj razini u ponedjeljak su počeli u Parizu s ciljem postizanja dugoročnog sporazuma o smanjenju emisije plinova stvorenih ljudskim aktivnostima. Peruanski ministar okoliša Manuel Pulgar Vidal, koji je bio domaćin posljednje klimatske konferencije UN-a u Limi, otvorio je ovogodišnji skup

Ukupno 151 svjetski čelnik okupio se u Parizu na dvotjednim pregovorima u nadi da će dati podsticaj za ambiciozan sporazum. Vidal je izjavio da će sporazum pokazati svijetu da zemlje mogu zajednički raditi u borbi protiv globalnog zagrijavanja, kao i protiv terorizma. Razgovori su pokrenuti samo dva tjedna nakon napada ekstremista Islamske države u Parizu.

Svjetski čelnici minutom šutnje su odali počast ljudima ubijenim u nedavnim napadima u  Parizu, Bejrutu, Bagdadu, Tunisu i Maliju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon objavio je minutu šutnje dok je proglasio otvorenim klimatske pregovore u Parizu. 

Neki čelnici su obišli mjesta smrtonosnih napada od 13. studenog u Parizu. Američki predsjednik Barack Obama položio je cvijet pred koncertnom dvoranom u kojoj su ubijeni deseci ljudi, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close