saveznici

Obama i Abe u Pearl Harboru uputili poruke mira: Naše savezništvo jače nego ikad

Vijesti / Flash | 28. 12. 2016. u 10:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama i premijer Japana Shinzo Abe poručili su, nakon posjete Memorijalnom centru u luci Pearl Harbor na Havajima, da savezništvo između ovih dviju zemalja nikada nije bilo jače.

Sedam mjeseci nakon što je Obama posjetio Hiroshimu kako bi odao počast tisućama Japanaca stradalih u nuklearnom napadu SAD-a tijekom Drugog svjetskog rata, japanski premijer je posjetio luku Pearl Harbor, koju je Japan 7. prosinca 1941. godine napao bez objave rata, što je bio povod za ulazak SAD u Drugi svetski rat.

Nakon formalnog sastanka, lideri dviju zemalja položili su vijence na mermerni spomenik na Havajima, u obliku američkog ratnog broda "Arizona", na kome je poginulo više od 1.000 mornara i marinaca u japanskom napadu.

Obama i Abe su se osvrnuli na spomenuti događaj i pohvalili napore uložene u obnovu odnosa između SAD-a i Japana.

"Sjedinjene Države i Japan su se opredjelili za prijateljstvo i odabrali su mir. Proteklih desetljeća, naša savezništva su učinila nacije uspješnijim. Naše savezništvo je jače nego ikad", rekao je Obama.

Kao i Obama prije sedam mjeseci u Hisroshimi i Abe je odao počast žrtvama Pearl Harbora i izrazio "iskrenu sućut" njihovima obiteljima, ali nije uputio ispriku.

"Nikada više ne smijemo ponoviti strahote rata. Moja je želja da naša japanska djeca i, predsjedniče Obama, vaša američka djeca, i njihova djeca i unuci, kao i svi ljudi širom svijeta pamte Pearl Harbor kao simbol pomirenja", izjavio je Abe.

Više od 2.400 američkih vojnika poginulo je 7. prosinca 1941. godine, a više od 1.000 je ranjeno kada je 300 japanskih borbenih aviona i bombardera izvelo napad na Pearl Harbor.

Kopirati
Drag cursor here to close