tijesna utrka

Oba kandidata za predsjednika Austrije imaju 50 posto podrške

Vijesti / Flash | 22. 05. 2016. u 17:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro konačni rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora u Austriji održanih u nedelju pokazuju da je kandidat ekstremne desnice u tijesnoj utrci s rivalom čiji su stavovi u suprotnosti s antiimigrantskom i euroskeptičnom porukom.

Prebrojano je 91,6 posto glasova, a desničar Norbert Hofer i neovisni kandidat Aleksandar van der Belen imaju po 50 posto podrške.

Dva kandidata vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije i Narodne partije eliminirana su u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Ukoliko pobijedi Hofer, postat će prvi političar ekstremne desnice na mjestu predjsednika od Drugog svjetskog rata, a njegova pobjeda bila bi viđena u Europi kao dokaz daljeg napredovanja euroskeptičnih stranaka, ocenila je agencija AP.

Ustanove za ispitivanje javnog mišljenja gotovo su sigurne da Van der Bellen neće pobijediti Hofera koji je sada potpredsjednik austrijskog parlamenta. Prognoze se temlje na više od trećine prebrojanih glasova i to pretežito u ruralnim izbornim jedinicama.

Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak, a margina pogreške iznosi 2 posto, piše agencija AFP ističući da austrijske predsjedničke izbore pomno prati cijela Europa.

Obojica su glatko pobijedila kandidate socijaldemokrata i narodnjaka, dominantnih stranaka na austrijskoj političkoj pozornici. To je odmah izazvalo potres među vladajućim socijaldemokratima pa je donedavni kancelar Werner Faymann bio prisiljen na ostavku. Naslijedio ga je šef Austrijskih željeznica Christian Kern.

Austrijski predsjednik inače ima ceremonijalnu ulogu, ali po ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Kopirati
Drag cursor here to close