O Sebiji na ekavici: Novinari traže ispriku, KSUC poznavanje više jezika smatra bogatstvom

Vijesti / Flash | 27. 01. 2017. u 17:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari priopćilo je da najoštrije osuđuje neprimjereno ponašanje generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović prema novinarki Al Jazeere Balkans Nataši Kovačev, kao i prema drugim novinarima koji su pratili današnju press konferenciju o stanju na KCUS-u.    

''Kovačev je iskoristila novinarsko pravo i postavila sasvim legitimno pitanje o odlasku liječnika iz sarajevskog Kliničkog centra, i to na svom maternjem - srpkom jeziku. Umjesto arumentiranog i profesionalnog odgovora, direktorica Izetbegović je na ironičan način i koristeći ekavicu nastavila odgovarati na pitanje novinarke, te nipodaštavati zanimanje medija za ono što se događa u Kliničkom centru u Sarajevu'', priopćilo je Udruženje BH novinari.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od direktorice Izetbegović hitno i javnu ispriku novinarki Kovačev, te da svoj odnos i komunukaciju s novinarima i medijima svede u okvire profesionalnog postupanja, dostojnog javne funkcije koju obnaša.

Istovremeno UO BH novinara poziva medijske kuće i novinare iz Sarajeva da bez odlaganja bojkotiraju svaki budući nastup i izjavu Sebije Izetbegović, sve dok se ne izvini novinarki Al Jazeere Balkans.

Novinarska solidarnost iskazana kroz bojkot, ignoriranje ili odbijanje dolaska na događaje svakom javnom dužnosniku koji se ne ophodi prema novinarima i novinarkama na civiliziran, profesionalan i argumentiran način, jedina su i sasvim legitimna sredstva u borbi protiv bahatih, oholih i nacionalistički raspoloženih bosanskohercegovačkih dužnosnika, navodi se u priopćenju Udruženja BH novinari.

S druge strane, Klinički centar Univerziteta Sarajevu (KCUS) oglasio se priopćenjem za javnost u kojem osuđuje „javnu optužbu koju je novinar portala Žurnal Avdo Avdić iznio na današnjoj press konferenciji, nakon što je prof.dr. Sebija Izetbegović korektno ekavicom odgovorila na pitanje postavljeno na ekavici“.

''Klinički centar Univerziteta Sarajevu priznaje bosanski, srpski i hrvatski jezik, te se u pisanju koristimo latinicom i ćirilicom kao ravnopravnim pismima u BiH. Poznavanje više jezika smatramo velikim bogatstvom. U svojim nastupima i izlaganjima uposlenici KCUS često se koriste bosanskim, hrvatskim, srpskim, engleskim, njemačkim i drugim jezicima'', priopćila je Pres služba KCUS.

Al Jazeera Balkans osuđuje današnju reakciju dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prema našoj novinarki Nataši Kovačev, kao i drugim novinarima koji su prisustvovali press konferenciji u KCUS-u.

Kao regionalna TV kuća, Al Jazeera Balkans poštuje i njeguje punu jezičku ravnopravnost, te nećemo dozvoliti da bilo tko dovede u pitanje i ugrozi taj naš temeljni princip.

Naši reporteri iz svih regionalnih centara, kao i svi naši sugovornici iz svih zemalja regije Balkana - slobodno govore, na svojim maternjim jezicima i nastavit će izvještavati i govoriti za našu kuću bez ikakvih, pa ni jezičkih, uvjetovanja.

Al Jazeera Balkans će nastaviti da postavlja pitanja, istražuje i informira javnost poštujući najviše novinarske standarde i etički kodeks globalne mreže Al Jazeera Media Network, priopćeno je iz Al Jazeera Balkans.

Kopirati
Drag cursor here to close