Ročište

O pritvoru Radončića: Čita se 120 stranica na sudu

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 19:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH u tijeku je ročište povodom prijedloga Tužiteljstva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Fahrudinu Radončiću, javlja agencija Anadolija.

Tužitelj Božo Mihajlović izjavio je kako pritvor predlaže zbog postojanja sumnje da je Radončić počinio kazneno djelo ometanje istrage. Također, Tužiteljstvo BiH Radončića tereti za udruživanje radi činjenja kaznenog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi.

Radončićev glavni branitelj Dragan Barbarić na početku ročišta od sutkinje Tatjane Kostović zatražio je izuzeće postupajućeg tužitelja Mihajlovića. Razlog tome je, kako je rekao, "konflikt i neprimjerene riječi" tijekom jučerašnjeg svjedočenja Radončića u Tužiteljstvu BiH.

Sutkinja je rekla kako je riječ o hitnom postpuku te da o izuzeću odlučuje samo glavni tužitelj.

U nastavku ročišta Mihajlović je iščitavao presretene telefonske razgovore Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman u kojima, kako tvrdi, postoji osnovana sumnja da su navedeni radili na ometanju istrage zastrašujući Azru Sarić, svjedokinju u sudskom procesu koji se vodi u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Materijal koji tužitelj iščitava sastoji se od 120 stranica zbog čega je sutkinja zatražila "skraćivanje". Mihajlović je istakao kako je nužno pročitati sve telefonske razgovore.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za budućnost BiH (SBB BiH) i član Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uhićen je u ponedjeljak 25. siječnja. Njega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili na području Hadžića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ometanje rada pravosuđa.

On je nakon kriminalističke obrade predan na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH. SIPA je također na dan uhićenja Radončića izvršila pretres tri objekta koja koristi Radončić.

U akciji "Lutka 2" ranije su, 11. siječnja ove godine, uhićeni dugodišnji tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova partnerica Bilsena Šahman zbog navodnog pokušaja utjecaja na Azru Sarić, bivšu djevojku ubijenog Ramiza Delalića, koja je trebala biti svjedok na suđenju Naseru Keljmendiju kojem se sudi u Prištini.

Tužitelj Božo Mihajlović je pred sutkinjom Suda BiH Tatjanom Kosović izjavio da su Dautbašić i Šahmanova u prosincu 2015. godine zastrašivali Azru Sarić.

Prema njegovim riječima, Šahmanova se sastala sa Azrom Sarić od koje je zatražila da tokom svjedočenja "zaštiti njihovog šefa Radončića" na svjedočenju u "slučaju Keljmendi". Kada je Sarić to odbila, Šahmanova joj je zaprijetila riječima "Znaš li koliko je Keljmendi opasan, poslat će nekoga odozdo da te odradi za 5.000 maraka'”, rekao je Mihajlović. Prema njegovim riječima, Sarić je Tužiteljstvu BiH izjavila da ne smije svjedočiti u predmetu Nasera Keljmendija zbog prijetnji i zastrašivanja.

Odvjetnica Šahmanove Vasvija Vidović rekla je da ometanje rada pravosuđa vrijedi u slučaju kad je riječ o postupku koji se vodi u BiH, a ne na Kosovu, kao što je to slučaj u ovom predmetu. Kako je tada rekla, Sarić je prva kontaktirala Dautbašića i Šahmanovu tražeći od njih da spriječe pisanje o njoj u listu "Dnevni avaz". Nakon ovog ročišta Sud BiH odredio je Dautbašiću i Šahmanovoj jednomjesečni pritvor.

 

Kopirati
Drag cursor here to close