Pismo

O novcu se raspravlja, o zraku ne

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 07:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos zajedničkom pismu veleposlanika SAD, Velike Britanije, Njemačke i Švedske, specijalnog predstavnika EU u BiH te rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u našoj zemlji upućenom rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH, a u kojem se ukazuje na nužnost usvajanja zakona o energetskoj efikasnosti, ovo zakonsko rješenje neće se naći na današnjoj sjednici ovog doma.

Kako je objaio Dnevni avaz, ovo je ''dobrano naljutilo veleposlanike u našoj državi, koji ovaj čin smatraju neodgovornim''.

''Time BiH propušta ogromnu priliku da uzme sredstva iz pretpristupnih fondova. Građani se guše u smogu, a vlast odugovlači s usvajanjem ovog zakona'', preneseno je Avazu iz diplomatskih izvora u BiH.

Taj zakon, naime, trebao se razmatrati još 15. prosinca na 16. redovnoj sjednici, ali ona uopće nije ni održana, s obzirom na to da je prednost data 10. izvanrednoj sjednici na kojoj je podržan nacrt proračuna za 2017. Potom je 16. redovna sjednica prolongirana za današnji dan, ali je opet pomjerena, jer je prednost data 12. izvanrednoj sjednici na kojoj će se naći prijedlog proračuna za sljedeću godinu u konačnoj formi.

Avaz navodi kako su skoro sve točke, osim Prijedloga zakona o energetskoj efikasnosti, prebačene na dnevni red 12. redovne sjednice, što je posebno naljutilo predstavnike međunarodne zajednice u našoj državi.

''Zbog kašnjenja u usvajanju zakona, građani su ostali uskraćeni da potpuno iskoriste prednosti sustavne implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu. Osim toga, BiH nije ispunila svoje obveze prema Energetskoj zajednici, što je važan element u procesu pristupanja EU'', kaže se u zajedničkom pismu veleposlanika.

Kopirati
Drag cursor here to close