Hoće li dobiti podršku?

O današnjoj sjednici Predsjedništva ovisi i usvajanje proračuna

Inače, Parlamentarna skupština konačno je objavila Prijedlog proračuna institucija BiH za 2019. koji je, preglasavanjem Milorada Dodika, usvojen na sjednici Predsjedništva BiH 31. srpnja.
Vijesti / Flash | 20. 08. 2019. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje proračuna ovisit će od godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u, kojeg bi danas trebali razmatrati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Inače, Parlamentarna skupština konačno je objavila Prijedlog proračuna institucija BiH za 2019. koji je, preglasavanjem Milorada Dodika, usvojen na sjednici Predsjedništva BiH 31. srpnja.

Rashodi su uvećani za 16 milijuna, a servisiranje vanjskog duga smanjeno je za 178 milijuna maraka.

Od 75 proračunskih institucija na razini BiH, za 45 je planiran veći proračun nego u 2018. godini, 6 institucija ostaje na istom, dok su ostalima smanjeni rashodi. Povećani su rashodi za skoro pet milijuna maraka Ministarstvu obrane BiH, od čega je za naknade troškova zaposlenih planirano 4,3 milijuna maraka, poput nabavke uniformi, izdataka za komunalne usluge i gorivo. A povećana su i kapitalna ulaganja za nabavku helikoptera, čime je proračun ovog ministarstva dostigao 288,8 milijuna maraka. Najveće povećanje, od čak 8,4 milijuna KM, planirano je Upravi za neizravno oporezivanje BiH, od čega je za kapitalne izdatke novih 6,9 milijuna KM. I to prvenstveno za realizaciju projekata – izgradnje graničnog prelaza Svilaj i graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija.

''Mi smo između ostaloga tražili mišljenje i Ministarstva financija BiH o tome može li Uprava krenuti u zaključivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem jer nije jasna financijska situacija u smislu financiranja ovih graničnih prelaza'', kazao je glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević.

Nekoliko stavki u proračunu potrebno je posebno razjasniti, jasni su iz PDP-a. Svoj stav o tome kako će glasovati o proračunu, zauzet će na sjednici Zastupničkog doma, koja još nije zakazana.

Video: Parlamentarna skupština objavila Prijedlog budžeta institucija BiH za 2019.

''Jedna stavka koja nažalost objašnjava sve prihodi od taksi od odricanja državljanstva BiH rastu i to za 13 posto zapravo pokazuje kakva je situacija u zemlji još je interesantnije što na prihodovnoj strani uopće nema prihoda Središnje banke BiH to treba provjeriti što se događa, jesu li negativne kamatne stope'', kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Inače, kada je riječ o proračunu institucija za 2019. godinu, SNSD je ponovo izričit. Proračun neće dobiti podršku ni u Domu naroda ni Zastupničkom domu, jer je, kako su naveli, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tijekom glasovanja o proračunu u Predsjedništvu, preglasan.

''Pri svakom povećanju okvira proračuna najmanje jedna trećina dijela pripada Republici Srpskoj i najmanje 5 do 6 milijuna mraka je na štetu RS-a'', mišljenja je Lazar Prodanović izaslanik SNSD-a u Domu naroda PSBiH.

I dok iz SNSD-a tvrde da proračun neće biti podržan, iz SDA poručuju da će slika stanja svega u državi, pa i proračuna biti mnogo jasnija danas nakon sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se članovi Predsjedništva trebali očitovati o slanju Godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO, ali i mandataru.

''Ovaj budžet je prema ocjeni ekonomista štedljiv, jer njegovo povećanje od 16 milijuna maraka predstavlja 1,6 posto povećanja ukupnih rashoda što ne predstavlja nikakvu pretjeranu stopu. Proces reformi je i dalje zakočen i bez ozbiljnijeg pristupa, poručuju, situacija se neće mijenjati'', kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Došlo je do porasta gospodarske aktivnosti dijelom iz samog privređivanja i porasta izvoza a i dobrim djelom osobne potrošnje građana što baš i nije pozitivan pokazatelj na duge staze'', mišljenja je Slaviša Raković, financijskog stručnjaka.

Bruto plaće i naknade planirane su u iznosu većem od 559 milijuna maraka u odnosu na 2018. godinu i veće su za 132 tisuće maraka prvenstveno zbog, kako je navedeno u prijedlogu, dinamike zapošljavanja policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kao i planiranog zapošljavanja u 2018. godini po odlukama Vijeća ministara. Zanimljivo je i zapošljavanje 24 osobe ove godine u Predsjedništvu BiH, što je povećanje za skoro 20 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close