Hitno inicirati postupak

Nužne izmjene u načinu izbora novih članova VSTV-a

ZKT je mišljenja da je dosadašnja praksa imenovanja članova VSTV-a dovodila do neformalnih i suptilnih pritisaka i neprimjerenih utjecaja iz pravosuđa na sudije i tužitelje kako bi se opredijelili za imenovanje određenog kandidata ili kandidatkinje.
Vijesti / Flash | 21. 01. 2021. u 17:34 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor novih članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) nije najadekvatniji niti omogućava preispitivanje neregularnosti tijkom izbora, a Pravilnik kojim je reguliran ovaj izbor ovo tijelo nije bilo nadležno da donese, navedeno je na sjednici Vijeća i u priopćenju sudija i tužitelja.

Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužitelja u Bosni i Hercegovini (ZKT BiH) nakon razmatranja Pravilnika o izboru članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine ističe kako on ''ne osigurava najadekvatniji i najtransparentniji okvir za imenovanje na ovako važne i odgovorne funkcije''.

''ZKT je mišljenja da je dosadašnja praksa imenovanja članova VSTV-a dovodila do neformalnih i suptilnih pritisaka i neprimjerenih utjecaja iz pravosuđa na sudije i tužitelje kako bi se opredijelili za imenovanje određenog kandidata ili kandidatkinje'', navodi Koordinaciono tijelo u svom saopćenju, dodajući kako je simptomatično odsustvo bilo kakve odgovornosti ili kostruktivne komunikacije izabranih članova s izbornom bazom za vrijeme trajanja mandata u VSTV-u.

Shodno tome, iz ovog udruženja su uputili inicijativu prema VSTV-u prema kojoj smatraju da je neophodno inicirati postupak hitnih izmjena i dopuna Pravilnika o izboru članova VSTV-a.

Kako se navodi iz ovog udruženja, tim izmjenama i dopunama se moraju predvidjeti detaljniji uvjeti i procedure organizacije izbora članova Vijeća za sudije i tužitelje, kandidiranja kandidata, javnog predstavljanja kandidata biračima i široj sudačko-tužilačkoj zajednici. Također, potrebno je omogućiti uvid u njihove radne rezultate i eventualne utvrđene disciplinske prekršaje, te preporuke ministarstvima pravde, parlamentarnim skupštinama i odvjetničkim komorama da svoje pravilnike o izboru njihovih članova VSTV-a usklade s ovim prijedlozima i sugestijama.

O izmjenama izbora članova Vijeća spominjano je i na sjednici koja je održana 20. i 21. siječnja, pri razmatranju mogućih izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a.

Ovim izmjenama je predviđeno inkorporiranje Pravilnika o izboru članova Vijeća u Poslovnik, budući da ''Vijeće nema nadležnost da donosi Pravilnik kojim se regulira postupak izbora članova Vijeća''.

''Vijeće je nadležno da postupak regulira u pitanjima koje je Zakon o VSTV-u propisao, a to je nacionalna i spolna struktura i obavještavanje o potrebi izbora novog člana'', rečeno je na sjednici iz Stalne komisije za legislative.

Tijekom rasprave o načinu izbora novih članova VSTV-a, rečeno je i kako bi izbor ovih članova trebao biti reguliran Zakonom o VSTV-u.
Nemogućnost žalbe na izbor novih članova

Iz ZKT-a BiH navode kako je izmjenama i dopunama Pravilnika potrebno predvidjeti mogućnost preispitivanja neregularnosti u postupku izbora.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o slučaju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH Suada Kurtovića koji je podnio tužbu Sudu BiH zbog toga što je VSTV odbio njegov prigovor zbog nemogućnosti da glasa za novog člana ovog tijela ispred Vrhovnog suda.

Kurtović je tijekom sjednice na kojoj se glasalo za novog člana VSTV-a bio u izolaciji zbog pandemije koronavirusa, pri čemu je i sam bio kandidat za novog člana.

Odluku VSTV-a kojom je odbijen prigovor sudija Kurtović smatra izbjegavanjem odgovornosti navodeći kako VSTV kao krovna institucija kontrolira sve, ali da bira o čemu će odlučivati.

''Zakonsko određenje za ovo prigovor na izbor novog člana nije najjasnije, ali se ne može tumačiti na način da sa izborom člana VSTV nema ništa, pogotovo kod ovakvog kršenja u kome sedam članova nema pravo glasovanja, od kojih je jedan i kandidat'', kazao je Kurtović ranije za BIRN BiH, dodajući kako problematičnim smatra i to što nije donesena odluka kako se vrši izbor novih članova VSTV-a tijekom pandemije koronavirusa.

Na sjednici VSTV-a razmatrao se i zahtjev za sastanak na kome bi se razmatrao Pravilnik o izboru članova VSTV-a, a koji je uputila Šeila Heljić, predsjednica Udruženja Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužitelja u BiH (ZKT BiH).

''Tema sastanka bi trebala biti usmjerena na pitanje unaprjeđenja VSTV-ovog Pravilnika koji reguliše proces imenovanja članova VSTV-a'', kazala je Heljić ranije za BIRN BiH, dodajući kako je postojeći Pravilnik u nekim odredbama nedorečen, te bi ga trebalo detaljnije osvježiti.

U raspravi o ovoj tački članovi Vijeća su se osvrnuli na subjektivitet ovog udruženja navodeći kako se ne žele sastati s udruženjem koje u svom nazivu ima ''BiH'', a ne uključuje udruženja sudija i tužilaca iz Republike Srpske i Brčko distrikta.

Potpisanim memorandumom ZKT-u su pristupili Udruženje sudija Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženje sudija u Bosni i Hercegovini, Udruženje žena sudija u Bosni i Hercegovini i Udruženje tužitelja Federacije Bosne i Hercegovine.

Na inicijativu Mahmuta Švrake usvojen je zaključak prema kojem se sva udruženja sudija i tužitelja pozivaju na sastanak 15. veljače.

Kako navode iz ZKT-a, izmjenama Pravilnika bi predstojeći izbori članova VSTV-a omogućili izbor ''najboljih, najstručnijih i najmoralnijih među nama'', ponavljajući svoju spremnost za suradnju sa VSTV-om.

Kopirati
Drag cursor here to close