radioaktivni materijal

Nuklearno crno tržište cvjeta: Iz Istočne Europe, preko Balkana do IS-a

Vijesti / Flash | 12. 10. 2015. u 17:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupe navodno povezane s ruskim kriminalnim organizacijama zaustavljene su posljednji put u veljači kada su kod krijumčara pronađene zalihe cezija dovoljne da na dugo razdoblje kontaminiraju više gradskih blokova. Prema navodima stručnjaka, krijumčari su namjeravali radioaktivni materijal prodati teroristima Islamske Države.

Ove kriminalne organizacije uspostavile su razvijeno tržište u Moldaviji, navode istražitelji koji rade na slučaju. Uspješna uhićenja, međutim, bacila je u sjenku činjenica da su vođe organizacije izmakle policiji, a oni koji su uhvaćeni osuđeni su na nedovoljno stroge kazne, uslijed čega su se ubrzo "vratili na posao", otkriva AP.

Laka zarada, mala šansa za uhićenjem

Moldavske vlasti podijelile su svoja saznanja kako bi se podigla svijest o opasnostima ovakvog crnog tržišta. Prema riječima stručnjaka, zahlađenje u odnosima službene Moskve i Zapada omogućilo je krijumčarima da lakše iznose radioaktivne materijale iz Rusije i puštaju ih na crno tržište.

"Možemo očekivati još sličnih slučajeva. Dok god krijumčari misle da će lako zaraditi novac i da je mala šansa da budu uhićeni, nastavit će se time baviti", rekao je Konstantin Malic, moldavski policajac koji je istraživao sva četiri slučaja.

I pored truda policajaca, AP je otkrio veliku manu njihove strategije. Vlasti napadaju osumnjičene u ranim fazama dogovora, zbog čega je vođama lakše pobjeći i iznijeti radioaktivni materijal iz vidokruga policije. Uslijed toga, nuklearno crno tržište prelazi na Balkan gdje je još manje kontrolirano.

Istražitelji ne znaju jesu li prodavači do sada uspjeli prodati radioaktivne materijale Islamskoj državi, koja je jasno stavila do znanja svijetu da je spremna koristiti oružje za masovno uništenje.

Arapi će bombardirati SAD

Iako su moldavske operacije razvijene u partnerstvu sa FBI-em i malim timom inspektora, i Bijela kuća i FBI su odbili komentirati bilo što u vezi s ovim slučajevima.
Moldavske vlasti su svjesne mogućih posljedica ukoliko samo jedna pošiljka prođe neopaženo.

U prisluškivanim razgovorima snimljen je naručitelj koji eksplicitno traži da zalihe budu prodane Arapima "jer će oni bombardirati SAD".

Moldavci se nadaju da će uskoro imati više sredstava i međunarodne pomoći za obračunavanje s potencijalno najopasnijim crnim tržištem na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close