Potres stigao za 11 min

Nuklearni test Sjeverne Koreje zatresao i BiH

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 16:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti nuklearni test koji je izvela Sjeverna Koreja, poslije nešto više od 11 i pol minuta, osjetile su i mjerne stanice u Republici Srpskoj, piše Tanjug.

"Epicentar je bio u Sjevernoj Koreji u 2.30, a mi smo obavještenje putem mobilnog telefona o seizmičkoj aktivnosti dobili oko 2.45", rekla je Snježana Cvijić-Amulić, načelnica Odjela seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Ono što je zanimljivo jeste da je Euro mediteranski centar za seizmologiju aktivnost u Sjevernoj Koreji registrirao na 0 kilomeatara dubine što govori upravo o tome da se radi o ogromnoj eksploziji, koja do sada nigdje u svijetu nije zabilježena.

Kako prenose mediji uzrok potresa je najvjerojatnije testiranje nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje.

Eksplozija je uzrokovala i potrese u regiji.

"Epicentar potresa, koji je izazvala nuklearna bomba, udaljen je od Beograda oko 8.000 kilometara, a do 22 mjerne stanice Republičkog seizmološkog zavoda trebalo mu je da doputuje oko 11 i pol minuta", rekao je Tanjugu zamjenik direktora Zavoda Branko Dragićević. Dodao je i da bi Republički seizmološki zavod trebao do kraja godine postati Nacionalni centar podataka za Srbiju, kada je riječ o prikupljanju podataka iz domena nuklearnih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, SR Jugoslavija je 2004. ratificirala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, a Srbija je, kao pravni sljedbenik, odredila Republički seizmološki zavod kao organizaciju preko koje se ostvaruje program aktivnosti sa međunarodnom organizacijom "Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization" (CTBTO), Pripremnom komisijom za organizaciju za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba. Ta organizacija dostavila je Zavodu opremu za obavljanje aktivnosti iz domena nuklearnih aktivnosti, kao i obuku za njene zaposlene.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja danas je izvela, kako pišu mediji, najveći nuklearni pokus do sada.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva zrakoplova da izmjere radijaciju.

Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata. "To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja", rekao je Lewis.

Kopirati
Drag cursor here to close