Braća po nuklearki

Nuklearna suradnja Rusije i Kine

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 07:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Kina pregovaraju o daljem proširenju bilateralne suradnje u oblasti nuklearnog razvoja, rekao je u ponedjeljak novinarima neimenovani izvor, prenosi agencija Sputnjik. O proširenju suradnje između Ruske Federacije i Kine u nuklearnoj sferi se aktivno razgovara - rekao je isti izvor, dodavši da su pregovori o izgradnji sedme i osme jedinice nuklearne centrale u Tjanvanu u Kini u završnoj fazi.

Nuklearna elektrana u Tjanvanu, koja se nalazi na kineskoj obali i smatra se najsigurnijom u svijetu prema ocjeni Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izgrađena je uz korištenje ruske nuklearne energetske opreme i ruske kompanije "Atomstrojeksport" koja ima monopol u izvozu nuklearne opreme i usluga.

Nuklearni energetski kompleks u Tjanvanu obuhvatit će osam generatorskih jedinica kada bude u potpunosti završen, navodi Sputnjik i podsjeća da su operacije počele 2007. Ruski i kineski dužnosnici potpisali su značajan memorandum o razumjevanju u ožujku 2014. godine, kojim su postavljeni temelji buduće energetske suradnje dviju zemlja.

Taj memorandum je doveo do sporazuma o zajedničkoj izgradnji niza plovećih nuklearnih postrojenja u Kini. Direktor državne ruske korporacije za nuklearnu energiju "Rosatom" Sergej Kirijenko rekao je da njegova kompanija smatra azijsko-pacifičko tržište prioritetnim za rusku nuklearnu industriju,navodi agencija Sputnjik.

Kopirati
Drag cursor here to close