Smrt bebe

Novo suđenje mostarskim ginekolozima

Vijesti / Flash | 08. 08. 2016. u 11:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Općinskom sudu u Mostaru u tijeku je ponovljeno suđenje ginekolozima Darki Kneževiću, Ivanu Bušiću i Ani Bošković zbog nesavjesnog liječenja trudnice Ane Šego iz Međugorja, objavio je Dnevni list.

Navedeni liječnici zaposlenici su Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a u veljači 2014. proglašeni su krivima za nesavjesno liječenje, odnosno neprikladno postupanje s pacijenticom, što je rezultiralo smrću bebe. Županijski sud u Mostaru u prosincu iste godine ukinuo je presudu Općinskog suda u Mostaru te vratio slučaj na ponovno suđenje, uvaživši tako žalbe odvjetnika troje ginekologa. Suđenje je sada ponovno u tijeku.

Održano je jedno ročište, a očekuje se brz završetak postupka, saznaje Dnevni list od uključenih u cijeli slučaj.

Naime, Kneževiću je prvotno izrečeno osam, Bušiću šest, a Bošković četiri mjeseca uvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje, odnosno neprikladno postupanje s pacijenticom, što je rezultiralo smrću bebe.

Prvooptuženi u predmetu – dr. Knežević tada nije nazočio izricanju presude, a dr. Bušić je izjavio da se ne osjeća krivim.

''Da se mene pitalo, porod bi bio obavljen, žena bi rodila u roku sat vremena i sve bi bilo u redu. Međutim, ja nisam imao podršku od kolega kao ni od same pacijentice koja je govorila da se osjeća dobro i odbijala me poslušati iako sam joj kazao da CT zapis nije u redu i da se mora poroditi'', rekao je.

Knežević nije bio prisutan u bolnici kada se porađala oštećena, a telefonom je, što je na Općinskom sudu u prvom postupku i posvjedočeno, a što ga tereti i optužnica dao instrukcije da se žena ne porađa, odnosno, kazao da ''ako Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku''.

Svi liječnici i dalje obavljaju svoj posao u SKB Mostar. U obrazloženju presude predmetni sudac tada je rekao da je liječnicima, kao olakotna okolnost, uzeta činjenica da nisu kažnjavani, da su obiteljski ljudi i roditelji – doktor Bušić četvoro djece, doktor Knežević dvoje, a doktorica Bošković jednog malodobnog djeteta.

Optužnicu protiv spomenutih liječnika u srpnju 2011. podiglo je Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a zbog krivičnog djela ''nesavjesno liječenje'' , a u istom mjesecu ju je i potvrdio Općinski sud u Mostaru. Ana Šego u SKB je primljena 12. veljače 2011. oko 14.30 sati, a bebu je izgubila 13. veljače u 5 sati, piše u optužnici.

Ginekolozi su proglašeni krivima na isti datum, 13. veljače, samo tri godine kasnije. Vještaci su tijekom prvog suđenja tvrdili da je beba imala sve predispozicije za život, odnosno da bi preživjela da je porođena na vrijeme, navodi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close