Sadeta Bajrović

Novinarka CIN-a nagrađena za medijski doprinos zaštiti prava djeteta

''Iz Unskosanske županije otišlo je u posljednjih godina šestero djece kako bi izvan države osigurali bolje liječenje.''
Vijesti / Flash | 19. 11. 2021. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UNICEF u BiH danas je u Sarajevu novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Sadeti Bajrović dodijelio nagradu za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta.

''Nagrađena sam za priču 'Borba sa birokratama za dječiji život', koja govori o nejednakim pravima liječenja djece u BiH koja boluju od rijetkog i neizliječivog kroničnog oboljenja cistična fibroza'' - kazala je Bajrović.

Tijekom pisanja istražila je situaciju u BiH vezano za oboljenje cistična fibroza i utvrdila da prava djece ovise o mjestu u kojem žive i onih koji odlučuju da li će im terapija biti odobrena iz proračuna.

''Iz Unskosanske županije otišlo je u posljednjih godina šestero djece kako bi izvan države osigurali bolje liječenje. Među njima je i dječak Benjamin Semanić o kojem sam pisala u tekstu koji je početkom ovog mjeseca otišao u Njemačku. U susjednim zemljama pacijenti oboljeli o cistične fibroze izborili su se za najnoviji lijek kaftrio koji je velika nada za funkcionalniji život ove djece, dok se u našoj državi i dalje bore za osnovne lijekove'' - istaknula je Bajrović.

Video: Sadeta Bajrović dobitnica UNICEF nagrade za promociju prava djeteta

Također, UNICEF je povodom Svjetskog dana djeteta danas dodijelio i druge nagrade, te su nagradu za pojedinačni doprinos u promociji prava djeteta dobili Jasmin Ligata iz Sarajeva, Željka Perišić Ninković iz Banja Luke i Slavko Klisura iz Goražda.

Denis Bojić dobio je posebno priznanje UNICEF-a za doprinos pravima djece i osoba s invaliditetom u medijima za film “Some New Broadway”.

Kopirati
Drag cursor here to close