Napad na novinara, napad na demokraciju

Novinari ujedinjeni: Medijska hajka na Lejlu Turčilo i Borku Rudić moraju prestati!

''Ovo je jedan od ‘provjerenih ’, nasilnih načina da se zaustave kritički glasovi unutar medijske i akademske zajednice Sarajeva i Bosne i Hercegovine, s ciljem podrivanja vrijednosti pluralističkog i slobodnog društva''
Vijesti / Flash | 16. 09. 2021. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna hajka na profesoricu Lejlu Turčilo intenzivirala se u posljednjih mjesec dana u Bosni i Hercegovini, nacionalističkim objavama i označavanjem Turčilo kao profesorice koja “truje bošnjačku djecu” i “negatorom genocida”, navodi se na stranici BH Novinara.

Prije dva dana, Udruženje BH novinari objavilo je priopćenje u kojem osuđuje medijske napade, nakon čega su isti ti internet portali (Sejl.org i Bosnjaci.net) i putem profila ovih medija na društvenim mrežama nastavili hajku na Turčilo, ali i na generalnu tajnicu BH novinara Borku Rudić, optužujući ih za nacionalizam, podršku ratnim zločincima, vrijeđanje poslanika Muhameda i gušenje nezavisnog novinarstva.

Više od godinu dana profesorica Turčilo, njen nastavnički angažman i javne aktivnosti bile su predmet organiziranih kampanja, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, koje je vodilo nekoliko online portala.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković rekao je da ''napadi na profesoricu Turčilo i na predstavnike Udruženja BH novinari predstavljaju brutalno online nasilje i kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog djelovanja''.

''Ovo je jedan od ‘provjerenih ’, nasilnih načina da se zaustave kritički glasovi unutar medijske i akademske zajednice Sarajeva i Bosne i Hercegovine, s ciljem podrivanja vrijednosti pluralističkog i slobodnog društva'', rekao je.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovu brutalnu kampanju protiv profesorice Lejle Turčilo.

''O ovom slučaju obavijestit ćemo Instituciju ombudsmena u BiH, Ministarstvo za ljudska prava BiH i Federalnu upravu policije (FUP), te međunarodne aktere'', navodi se na straqnicama BH novinara, gdje dodaju:

''Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana''.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skloplje – Zagreb,14.09.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara BHN

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Kopirati
Drag cursor here to close