Za bolje novinarstvo

Novinari u borbi protiv dezinformacija: Uložili 398 žalbi

"Urednici i novinari raditi na profesionalnom nivou. Vijeće je ove godine primilo 398 žalbi, od kojih je 289 riješeno samoregulacijom", kazala je Burek.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2023. u 16:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u četvrtak je u Sarajevu organiziralo forum "Glas u zagovaranju promjena i borbi protiv dezinformacija u medijima i društvu".

Zaštita prava slobode izražavanja

Na forumu su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva aktivnih u različitim oblastima zaštite ljudskih prava. Sudionici su se upoznali sa svim prednostima samoregulacijskog mehanizma u zaštiti prava na slobodu izražavanja.

Forumu je prisustvovao i britanski veleposlanik u BiH Julian Reilly, koji napominje da Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje važnost i nastavlja podržavati suradnju medija i civilnog društva.

"Vijeće za tisak ima ključnu ulogu za poticanje visokokvalitetnog neovisnog medijskog izvještavanja, uz podršku partnera iz civilnog društva. Napadi na medije i civilno društvo i ograničavanje njihovih sloboda su ozbiljni alarmi za sve nas i naš odgovor treba biti snažan jer jedino tako možemo sačuvati jedan od temelja svakog demokratskog društva", kazao je veleposlanik Reilly.

Napominje da su zakon o kriminalizaciji klevete i Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS loše vijesti za demokraciji te da mediji i civilno društvo zajedno trebaju raditi na očuvanju Kodeksa za tisak i online medije, ukazivati na dezinformacije, dok je na vlastima da ne ugrožavaju slobodu medija, a time i put BiH ka euroatlantskim integracijama.

Pritisak na medije

Uime Vijeća za tisak i online medije u BiH obratila se Dženana Burek, koja naglašava da je u ovom trenutku pritisak na medije i ograničavanje medijskih sloboda u BiH ključno, jer su bh. mediji suočeni s represivnim zakonima, tužbama za klevetu, ekonomskim pritiscima te krivičnim progonom u Republici Srpskoj.

"U RS je na udaru i civilno društvo. Svim silama se moramo boriti protiv toga te nastaviti našu borbu da medijima omogućimo da časno obavljaju svoj posao. Medijima u BiH potreba je pomoć u postizanju nivoa profesionalnog izvještavanja. Urednici i novinari žele raditi na profesionalnom nivou. Vijeće je ove godine primilo 398 žalbi, od kojih je 289 riješeno samoregulacijom. To znači da su novinari i urednici postupali po našim žalbama na neprofesionalno izvještavanje", kazala je Burek.

Podnošenjem žalbi na neprofesionalno medijsko izvještavanja, građani, mediji i organizacije civilnog društva zajedno se mogu izboriti protiv dezinformacija.

U sklopu foruma, stručnjaci za etičko medijsko izvještavanje uputit će predstavnike organizacija civilnog društva kako mogu direktno utjecati na podizanje nivoa profesionalnog izvještavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close