TVSA

Novinari: Televizija Sarajevo u službi politike

Novinari i urednici TVSA, kako se navodi, su svakodnevno izloženi profesionalnim poniženjima i drugim oblicima ugrožavanja novinarskog integriteta.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 13:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari (UO BHN) uputio je javni prosvjed menadžmentu i upravi JP Televizija Sarajevo (TVSA) zbog pritisaka, cenzure i drugih oblika izravnog miješanja u rad novinara i urednika, uključujući i svakodnevno "filtriranje" informativnog programa u skladu s partikularnim interesima političara, a ne javnim interesom i pravom na objektivno i pošteno informiranje građana Kantona Sarajevo, priopćeno je iz Udruženja BH novinari. 

Novinari i urednici TVSA, kako se navodi, su svakodnevno izloženi profesionalnim poniženjima i drugim oblicima ugrožavanja novinarskog integriteta.

''Uz kreiranje liste tema i sugovornika koji mogu ili ne mogu biti dio programa ovog medija, pojedini novinari se premještaju s jedne na drugu poziciju na period od dva mjeseca, što donosi dodatnu nesigurnost i negativno utječe na kvalitetno obavljanje novinarskih zadataka. Postupanje na takav način predstavlja nedopustiv atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, te kršenje prava na siguran i dostojanstven rad. Zbog toga Udruga BH novinari zahtijeva od direktorice Edine Fazlagić da hitno osigura zakonom propisane uvjete za rad svih djelatnika na jednak način, u skladu s općeprihvaćenim standardima slobodnog novinarstva, profesionalne etike i na način kako su oni propisani Uredničkim principima TVSA'', navodi se u priopćenju. 

BH novinari podsjećaju kako se zloupotreba kantonalne TVSA u političke svrhe provodi gotovo dvije decenije.

''Vladajuće strukture ovog kantona mijenjale su direktore,  urednike i upravu TVSA u skladu s trenutnim političkim ciljevima ili vladajućim koalicijama, a ne na osnovu zakona, javnog interesa i profesionalnih kompetencijama, čime su nanijeli  nemjerljivu štetu objektivnosti i kvaliteti javnog informiranja u KS'', dodaje se u priopćenju.

Zbog svega navedenog, UO BHN je nedavno, putem Linije za pomoć novinarima, zatražio od Vlade KS i Ministarstvu pravde i uprave KS, te Institucije ombudsmena za ljudska prava u BiH, zaštitu slobode izražavanja i javnog interesa u programima TVSA, uključujući i stvaranje uvjeta za slobodan i dostojanstven rad svih novinara i urednika.  

Kopirati
Drag cursor here to close