stop mržnji

Novinari poručuju: Ne dozvolite da se mediji koriste za ratno-huškačku propagandu

Vijesti / Flash | 24. 09. 2016. u 12:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinarske udruge iz regije, članice Regionalne platforme zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara, pozivaju medije na poštivanje profesionalnih standarda i novinarske etike prilikom izvještavanja o temama u vezi s referendumom u bh. entitetu Republika Srpska, te mogućim implikacijama tog događaja na cijelu regiju, priopćeno je iz Udruge BH Novinari.

Upozoravaju da širenje govora mržnje, huškačka retorika ili zazivanje rata u BiH putem medijskih sadržaja predstavljaju grubo kršenje novinarskog kodeksa, protivni su ne samo vrijednostima novinarstva, već i općeprihvaćenim normama medijskih sloboda u demokratskim društvima.

''Novinari i urednici moraju biti svjesni svoje odgovornosti kada nekritički i bez dodatnih provjera prenose izjave političara, njihova nagađana i pretpostavke, posebno u situacijama povišenih tenzija i pokušaja manipuliranja dnevnim događajima radi ostvarivanja političkih ciljeva'', ističu iz Novinarske udruge iz regije.

Novinarske udruge iz regije - Udruge novinara Makedonije, Udruga BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udrugae novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Neovisna udruga novinara Srbije naglašavaju kako mediji i novinari moraju poštovati pravila svoje profesije i raditi u interesu građana, mira i stabilnosti, u svakom trenutku i pod bilo kakvim okolnostima, te odbaciti svaki pokušaj korištenja medija za ratno-huškačku propagandu kojoj smo svjedočili u nedavnoj prošlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close