borba

Novinari ne kleče: Novosadska "sedma sila" traži ostavku ministra obrane Srbije

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 09:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu dvije stotine novinara i građana Novog Sada okupilo se sinoć na Trgu slobode u okviru prosvjeda "Novinari ne kleče" i zatražili da premijer Srbije Aleksandar Vučić ispuni obećanje i smjeni ministra obrane Bratislava Gašića zbog neumjesnog komentara izrečenog novinarki B92 Zlatiji Labović u Trsteniku. Ovi prosvjedi održani su u više mjesta u Srbiji i Vojvodini.

Branislava Opranović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) izjavila je da je večerašnji skup organiziran zbog "ružne i seksističke izjave ministra Bratislava Gašića" i da novinari žele uputiti poruku premijeru Aleksandru Vučiću i njegovim ministrima da se ovo neće kao druge stvari zaboraviti i razvodniti.

"Došli smo im reći kako zahtijevamo da trenutno, hitno predsjednik Vlade Srbije smjeni Gašića i ispuni ono što je obećao", poručila je Opranović. Ona je dodala da novinari i novinarke ne kleče, ali da itekako ima razloga da to urade predsjednik Vlade i njegovi ministri iz nekoliko razloga.
"U bližoj prošlosti to bi bila Srebrenica, Dubrovnik, Sarajevo. U današnje vrijeme trebali bi kleknuti pred građanima Srbije i Vojvodine koji su nezaposleni, siromašni i gladni. Pokušajmo da ne zaboravimo i da ih podsjećamo svakodnevno kako moraju ispuniti bar jedno obećanje koje su do sada dali predsjednik Vlade i njegova stranka", zaključila je Branislava Opranović.

Ispred kolega iz Subotice skupu se obratila novinarska Natalija Jakovljević koja je napomenula da dužnosnici trebaju preuzeti odgovornost za izrečeno, pa tako i premijer Vučić kada je rekao da Gašić, nakon seksističke izjave više neće biti ministar.

"Ukoliko Gašić ne bude smijenjen, smatram da novinari više ne bi smjeli pratiti ijednu konferenciju za novinare koju organizira Srpska napredna stranka (SNS) čiji je Gašić dužnosnik", kazala je Jakovljević.

Aktivistica za ljudska i manjinska prava Tatjana Tucić izjavila je da je ponosna na novinarke i novinare koji su se okupili kako bi branili dostojanstvo svoje struke i stanu u zaštitu novinarke B92 Zlatije Labović koja se, nakon neumjesne opaske ministra obrane i reakcija u javnosti koje su uslijedila nakon toga, našla na udaru Gašićevih stranačkih istomišljenika.

Ona je iznijela podatak da u novinarstvu u Srbiji prevladavaju žene, gotovo 70 posto, ali da je jako mali broj njih u upravljačkim strukturama, ta da su žene u novinarstvu izložene sustavnoj diskriminaciji.

"Novinari mogu mnogo učiniti za unapređenje položaja žena u Srbiji, jer je novinarska struka prva koja otkriva načine obmane društva kroz medije. Ja ovaj prosvjed vidim kao dio borbe protiv diskriminacije žena i tradicionalnog ušutkivanja žena u javnom govoru“, zaključila je Tatjana Tucić. Skup na središnjem novosadskom trgu protekao je bez incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close