Neometan rad

Novinari ipak na sjednici: Osigurat će im se adekvatna prostorija u Vijećnici

U četvrtak je u pozivu za praćenje sjednice koji je stigao novinarima rečeno kako "mediji i gosti" nastavak sjednice neće moći pratiti kao do sada u dvorani broj 003 (prizemlje) "zbog već zakazanih termina za vjenčanja".
Vijesti / Flash | 12. 02. 2021. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari će ipak moći pratiti nastavak druge sjednice Gradskog vijeća Mostar, koji će se održati danas u 15 sati, a na kojoj se očekuje drugi krug izbora gradonačelnika Mostara. Kako saznaje Bljesak.info novinarima će se osigurati adekvatna prostorija u Vijećnici za neometan rad.

Podsjetimo, u četvrtak je u pozivu za praćenje sjednice koji je stigao novinarima rečeno kako "mediji i gosti" nastavak sjednice neće moći pratiti kao do sada u dvorani broj 003 (prizemlje) "zbog već zakazanih termina za vjenčanja".

"Na početku sjednice mediji mogu uzeti kadrove iz dvorane 101, a na kraju sjednice mogu uzeti izjave. Sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara možete pratiti kao i do sada na youtube.com Gradsko vijeće Grada Mostara Live Stream i na www.vijece.mostar.ba", stoji u priopćenju.

Zbog takve odluke pobunili su se i mostarski novinari koji su zbog uputili zahtjev za praćenjem sjednice u kojem su naveli kako ovo smatraju ''novim pritiskom na medije koji neće proći neopaženo''. 

''Napomena kako zbog velikog broja vjenčanja nema mogućnosti, ne može biti opravdanje za izbacivanje novinara na ulicu. Tokom sjednice, na pauzama, vijećnici daju izjave, održavaju se mini konferencije za novinare. Vi nam sada ovo uskraćujete i to u nastavku kada će vrlo vjerojatno biti izabran gradonačelnik Mostara. Podsjećamo, da je tek nakon pritiska javnosti, dopušteno da youtube kanal koji prenosi sjednice postane otvoren. Ovo smatramo novim pritiskom na medije koji neće proći neopaženo.  Zbog toga zahtijevamo da osigurate mjesto za naš rad. Slika novinara koji čekaju ispred vrata vijećnice biće najgora poruka koju ćete uputiti javnosti'', naveli su.

Zbog ovakve odluke Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni zahtjev Gradskom vijeću Grada Mostara da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje sjednice Vijeća i izbor gradonačelnika Mostara a ne putem interneta, uz puno poštivanje prava na pristup javnom događaju i normalne radne uvjete svim medijima u skladu s međunarodnim standardima medijskih sloboda.

''Izbor gradonačelnika Mostara je događaj od izuzetnog značaja za sve građane Mostara i cijele BiH. Isključivanje javnosti i medija iz tog procesa grubi je atak na slobodu izražavanja i pravo građana da putem medija budu informirani o procesu glasanja, političkom usuglašavanju i odgovornom ponašanju vijećnika kojima su dali glas na nedavnim izborima'', navode. 

U današnjem nastavku druge sjednice Gradskog vijeća Mostar očekuje se izbor za gradonačelnika Mostara za čiju poziciju se bore Mario Kordić i Zlatko Guzin.

Kopirati
Drag cursor here to close