Amen

Novinare se može i udariti: U BiH se više vjeruje svećenicima nego medijima

Vijesti / Flash | 03. 05. 2017. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mediji više nisu ti kojim građani najviše vjeruju, pokazalo je istraživanje ''Medijske slobode u BiH u 2017. godini – usporedni izvještaj 2009.- 2017.'', priopćila je danas Milkica Milojević, članica Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

''Dosad su uvijek novinari i mediji bili na prvom mjestu, a sada su vodeće po povjerenju građana vjerske zajednice'', rekla je Milojević ističući da je 53 posto anketiranih građana BiH izabralo medije kao one kojima najviše vjeruje, a gotovo 80 posto njih vjerske zajednice.

Ovo je, upozorila je, pad povjerenja građana u medije u odnosu na prošlu godinu za više od 20 posto.

''Upozoravajuće je i kakvo je ovo društvo kada se, uz dužno poštovanje, najviše povjerenja poklanja vjerskim zajednicama. Spomenuti podatak ne bi bio sporan po medije, društvo, ljudska prava i javni interes, da su ispred medija institucije. One i političari su na samom začelju liste. Institucijama, koje bi trebale biti odgovorne za naše živote vjeruje svega 13 posto građana'', rekla je Milojević na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Na predstavljanju ovog istraživanja, koje su u povodu Međunarodnog dana slobode medija, organizirali „Friedrich -Ebert-Stiftung“ u BiH i Udruženje „BH novinari“ – Klub novinara Banja Luka, Milojević je ukazala i na poraznu činjenicu da gotovo 25 posto ispitanika u RS-u opravdava napade na novinare, pod određenim okolnostima.

''Ne kažemo da je naš rad izvan svakog vida diskusije, ali napad i kršenje prava novinara je nešto drugo'', rekla je Milojević ističući da su već godinama osnovni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda političari i političke stranke.

Udruženje „BH novinari“ godišnje na svojoj liniji za pomoć novinarima evidentira oko 70 napada, ali to nisu svi napadi na zaposlene u medijima.

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka smatra da novinari moraju biti solidarni u situacijama kada je netko od njih napadnut.

''Zakonski prava novinara su zaštićena, ali u praksi, ona se gotovo pa svakodnevno krše, od tužbi protiv medija koje pokreće država, pa do odnosa određenih struktura prema novinarima'', rekao je Lučka dodajući da je i ovo istraživanje pokazalo da politički i ekonomski elementi najviše ugrožavaju slobode novinara.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković rekao je kako su mediji u sve lošijem materijalnom stanju i sve izloženiji pritisku političkih stranaka i financijskih centara moći
Divković smatra da istraživanje koje se odnosi na prošlu godinu ne daje nimalo nade za optimizam.

''Ne možemo biti zadovoljni stanjem, jer svaki dan smo svjedoci otkaza kolegama novinarima, svjedoci smo prijetnji i licemjernih izjava političara, koji su se odjednom sjetili čestitati Dan slobode medija, a arhiva je prepuna njihovih ispada i prijetnji te vrijeđanja novinara'', rekao je.

Smatra kako je jedini izlaz iz trenutnog stanja profesionalna i kolegijalna solidarnost na svim razinama i na sve načine.

Jedan od, kako je naveo, problema kada je u pitanju medijska slika je i postojanje web portala, "za koje se ne zna jesu li registrirani i tko iza njih stoji". Mišljenja je da treba donijeti zakon koji će točno definirati javnost vlasništva u medijima, tvrdeći da nepoznato vlasništvo krije u sebi mnogo problema.

Kopirati
Drag cursor here to close