Alen Šeranić

Novih 59 zaraženih u RS-u, nije dobro što je disciplina popustila

Može se primjetiti, kaže, da se pojedinci i cijela zajednica ponašaju opuštenije u odnosu na prethodno razdoblje, što nije dobro.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2020. u 09:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (RS) u protekla 24 sata testirano je ukupno 677 uzoraka, a novi virus korona je utvrđen kod još 59 osoba koje žive u RS i jedne osobe iz Brčko, koja se liječi u banjalučkoj bolnici.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić jutros je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naglasio da je to nepovoljnija situacija nego ranijih dana kada je u pitanju broj zaraženih te da disciplina popušta kod građana.

''Ovo je nešto više od osam posto, u odnosu na dosadašnje razdoblje kada je uglavnom bilo pet posto osoba koje su pozitivne u odnosu na ukupan broj uzoraka, što govori o određenom popuštanju pojedinaca u ponašanju u vrijeme koronavirusa'' - upozorio je Šeranić.

Može se primjetiti, kaže, da se pojedinci i cijela zajednica ponašaju opuštenije u odnosu na prethodno razdoblje, što nije dobro.

Rekao je da je sada drugačiji odnos zaraženih i oporavljenih te pozvao da se građani pridržavaju mjera zaštite od Covida-19.

Ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu sada je povećan na 767, a preminulo je njih 30.

''Kada je riječ o novozaraženim, 32 su muškaraci i 28 je žena'' - rekao je Šeranić i precizirao da su zaražena i tri doktora medicine i jedna medicinska sestra iz banjalučke bolnice.

Iz Banje Luke su 22 novoevidentirane osobe s oboljenjem Covid-19, sedam je iz Laktaša, pet iz Doboja, četiri iz Kotor-Varoši, po tri iz Čelinca, Oštre Luke i Prijedora te po dvije iz Prnjavora, Kozarske Dubice, Gradiške i Kneževa i po jedna iz Šipova, Dervente, Nevesinja, Trebinja i Brčko distrikta.

''Od ukupog broja zaraženih, 34 ne mogu da navedu konatakt s pozitivnom osobom, dvije su putovale, dok su ostale imale blizak ili obiteljski kontatkat s nekim tko je prethodno bio pozitivan'' - rekao je Šeranić.

Tri pacijenata su priključena na respiratore u UKC-u Banja Luka.

U RS je do sada izvršeno 12.081 laboratorijsko testiranja na koronavirus.

 

Kopirati
Drag cursor here to close