Sada su se svi ušutjeli

Novi zastoji u izdavanju bh. putovnica

Vijesti / Flash | 09. 05. 2017. u 07:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi zastoji u izdavanju bh. putovnica samo su opet podsjetili na stare probleme vezane za Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Sugovornik iz IDDEEA nam je rekao kako se trude ''da izdavanje putovnica završe za 30 dana'', napominjući da je ''svim firmama koje se bave tiskanim identifikacijskih dokumenata, za nabavku materijala potrebno minimalno 16 nedjelja''. Podsjetio je na to da su tek 20. ožujka IDDEEA i firma Mühlbauer iz Banje Luke potpisale ugovor o nabavci knjižica za putovnice.

''U tako kratkom vremenu nitko u svijetu ne bi mogao ispuniti rok'', tvrdi, dodajući da su u pitanju - objektivne okolnosti.

Inače, u pregovaračkom postupku započetom pozivom za dostavljanje zahtjeva za sudjelovanje u nabavci knjižica za putovnice, sudjelovale su kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer. Nakon što je Gemalto odustao od žalbe, a kasnije je odustala i litvanska kompanija (nije mogla ispuniti tehničko-tehnološke uvjete), Mühlbauer je izabran za najpovoljnijeg ponuđača, s kojim je napravljen ugovor na 12 mjeseci.

Vrijednost ugovora, i to za 550.000 komada knjižica za putovnice, iznosi 10.997.415 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćeni samo izrađene putovnice.
Zamjenik ministra civilnih poslova Vojin Mijatović je bio iznenađen da ponovo s putovnicama nešto nije uredu.

No, sugovornik iz IDDEEA je utvrdio da i u Ministarstvu znaju za teškoće koje nastaju, ''pa i zbog toga što se u nekim MUP-ovima zahtjevi za izdavanje putovnica zadržavaju izvan svake mjere''.
Na posao povjeren Mühlbaueru u prošlom sazivu Vijeća ministara, kao na sumnjiv i netransparentan, ukazali su još ranije državni revizori, reagiralo je Tužiteljstvo BiH i, zapravo, već godinama se oko njega nižu razne afere: Sredoje Nović je bio na čelu Ministarstva civilnih poslova kada je počela očita bitka za to da konzorcij Mühlbauer dobije taj projekt, a kada je ovaj potpisan s Mühlbauerom, Siniša Macan, ondašnji direktor IDDEEA, za kojeg se tvrdilo da vodi marketinšku kampanju za Mühlbauer, rekao je da je to uredu.

Spornim se pokazalo i prikupljanje podataka same IDDEEA, a Tužiteljstvo BiH je tvrdilo da se time ''samo htjela skrenuti pozornost s istrage potaknute revizorskim izvještajem''.

Sada su se svi ušutjeli.

Kopirati
Drag cursor here to close