Friedrich Schrötter

Novi zapovjednik EUFOR-a BiH preuzeo dužnost

Vijesti / Flash | 24. 03. 2016. u 14:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalbojnik Friedrich Schrötter službeno je preuzeo zapovijedanje nad EUFOR-om od generalbojnika Johanna Luifa na svečanosti primopredaje dužnosti održanoj u bazi Butmir u Sarajevu.

Odlazeći zapovjednik EUFOR-a u BiH generalbojnik Johanna Luif poželio je novom zapovjedniku uspjeh u budućem radu.

''Služiti na mjestu zapovjednika EUFOR-a bit će izazovno i uzbudljivo iskustvo, ali će Vas također ispuniti zadovoljstvom'', kazao je Luif.

Osvrnuvši se na svoju dužnost zapovjednika EUFOR-a u BiH tijekom prethodnih 15 mjeseci, kazao je da je prilično zadovoljan te napomenuo da su osposobljavanje i obuka za Oružane snage BiH, budući da predstavljaju glavni smjer napora EUFOR-a, samim tim bili i dominantan aspekt aktivnosti tijekom njegovog mandata.

Novi zapovjednik EUFOR-a u BiH generalbojnik Friedrich Schrötter istaknuo je da posjeduje relevantno iskustvo u radu u institucijama Europske unije (EU) koje je stekao na prijašnjim dužnosntima, a naročito dok je 2005. godine predvodio operativnu grupu za Helsinški glavni cilj vojnog odbora EU.

Također, podsjetio je da je 2007. godine služio u misiji u BiH na mjestu zamjenika zapovjednika multinacionalne grupe Sjever u Operaciji "Althea".

''Iskreno se radujem što će ponovo raditi u ovoj divnoj zemlji i biti dio zajedničkih napora domaćih i međunarodnih aktera da se podrže napori BiH na njenom putu ka europskim integracijama'', poručio je Schrötter.

Ceremoniji je nazočio i ministar obrane i sporta Austrije Hans Peter Doskozil te visoki dužnosnici i predstavnici Bosne i Hercegovine, EU i mnogih drugih zemalja.

Ministar Doskozil je poručio, između ostalog, da će EUFOR Operacija "Althea" i dalje uživati kontinuiranu poruku Oružanih snaga Austrije.

''Uvjereni smo da zadaci Operacije "Alteha" još nisu u potpunosti izvršeni, a to potvrđuju izazovi s kojima se cijela Evropa, a i BiH suočavaju - kazao je.

Svečanost primopredaje dužnosti službeno je izvršio šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, koji je generalbojniku Luifu čestitao na izvanredno obavljenoj dužnosti te poželio dobrodošlicu novom zapovjedniku, istaknuavši kako preuzima kompleksan zadatak.

Generalbojnik Friedrich Schörtter stupio je u službu u Oružanim snagama Austrije 1982. godine. Nakon završetka Vojne akademije 1986., služio je kao zapovjednik voda i zapovjednik postrojbe u oklopnoj pješadiji. Od 1991. pohađao je Ratnu školu Austrijskih oružanih snaga. Godine 2002. unaprijeđen je u čin časnika i postavljen na mjesto glavnog časnika za vezu u Operativnom zapovjedništvu Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke, gdje je ostao do 2005. godine. U veljači ove godine unaprijeđen je u čin generalbojnika. Osim obuke u svojoj zemlji, generalbojnik Schörtter se obučavao u oblasti operacija u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ima iskustvo služenja u nekoliko misija u domovini, ali i u inostranstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close