Razvoj odnosa

Novi ugovor Češke i BiH utjecat će na živote građana

Potpisan Ugovor o socijalnom osiguranju između BiH i Češke Republike
Vijesti / Flash | 18. 05. 2021. u 13:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i veleposlanica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsova danas su potpisale Ugovor o socijalnom osiguranju. On iznova uređuje odnose između Češke i naše zemlje u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

Gudeljević je istaknula da je novi Ugovor također administrativni sporazum koji je zamijenio dosadašnju Konvenciju o socijalnom osiguranju i administrativni sporazum iz 1957. godine.

U tom je, kako kaže, još veća važnost Ugovora, kojim se uređuju važna pitanja u međusobnim odnosima Češke i BiH, a posebno u današnjem procesu globalizacije koja ima za posljedicu veliku mobilnost radne snage.

"Novi ugovor ima direktan utjecaj na živote građana, koji se u okviru svojih poslova ili kao turisti kreću između naših zemalja. Odnosi u ovoj oblasti se grade na novoj pravnoj osnovi, koja zadovoljava moderne europske standarde i tako povećava pravnu sigurnost. To je važno za razvoj trgovine i međusobnih kontakata", kazala je Hlavsova.

Konkretno, podvukla je, Ugovor jasno utvrđuje prava naših građana u drugoj zemlji na zdravstvenu zaštitu penzije ili socijalne beneficije.

Na primjer, osiguranicima osigurava pravo za pružanje hitne i neophodne zdravstvene zaštite u drugoj državi o trošku njihove osiguravajuće kuće.

"Želimo da novi Ugovor kreira prostor za daljnji razvoj turizma. BiH je omiljena destinacija čeških turista i turisti iz BiH su uvijek dobro došli u Češku. Njegov značaj za razvoj ekonomske suradnje je također važan, jer definirate prava radnika i poduzetnika, koji rade u drugoj zemlji i pravila za njihovo uključivanje u sisteme socijalnog osiguranja", rekla je Hlavsova.

Ugovor stupa na snagu nakon rasprave u parlamentima obje države i naknadne ratifikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close