BiH

Novi tužitelji osnažit će kapacitete za borbu protiv terorizma

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 20:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazak novoimenovanih tužitelja u Odsjek za terorizam, koji će početi raditi od 1. siječnja 2016. godine, s obzirom na povećan broj predmeta u borbi protiv terorizma, umnogome će pomoći i učiniti bržim i efikasnijim sve aktivnosti koje se provode na otkrivanju, spriječavanju i kažnjavanju terorističkih aktivnosti i kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom.

Ovo je priopćeno danas iz Tužiteljstva BiH, koje navodi da trenutno samo jedan tužitelj radi u ovom odjelu i aktivnosti koje se provode, rezultat su izuzetnih napora ovog tužitelja i njegovih suradnika.

Novoimenovani tužitelji, navodi se, pomoći će u radu i koordinaciji s policijskim agencijama u BiH u velikom broju aktivnosti koje se vode u više istraga protiv većeg broja osoba za koje postoje sazanjanja da su povezana s teroritičkim aktivnostima i osobama koje se dovode u vezu s terorizmom, radikalizmom i organiziranjem odlazaka državaljana BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku.

''Novih osam tužitelja, pomoći će da pravosudni i sigurnosni aparat u BiH uspostavi koordinirane mehanizme stalne aktivnosti i djelovanja, na otkrivanju i sprečavanju aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, te da se realiziraju međunarodne operacije u suradnji s partnerskim agencijama iz drugih država'', ističu u Tužiteljstvu BiH.

Ove aktivnosti provode se, podvlači se, radi osiguranja mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

''Terorizam, financiranje terorističkih aktivnosti, javno pozivanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističkih skupina, protuzakonito formiranje vojnih snaga, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, kaznena su djela za koja je je nadležno Tužiteljstvo BiH, a koja svoju realizaciju imaju na terenu, kao i u cyber prostoru, što zahtjeva efikasno djelovanje pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i obavještajnih institucija, radi zaštite sigurnosti građana BiH'', navodi Tužiteljstvo BiH.

Upućuje također izraze zahvalnosti i podrške VSTV BiH i institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, koje su prepoznale potrebu za jačanje kapaciteta Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close