Demoliranje

Novi Sad: Nastavljeno uništavanje objekata čiji su vlasnici Albanci

Vijesti / Flash | 17. 10. 2014. u 12:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgorjela je pekarnica "As Pek" i kamenovana pekarnica "Evropa" i lokal "Baš ćevap" u Novom Sadu. To je rezultat noćašnjeg nastavka uništavanja objekata u vlasništvu Albanaca. Kako se ekipa radija 021 uvjerila, unutrašnjost pekarnice "As Pek" u Rumenačkoj 7 je skoro potpuno izgorjela pošto je u pekaru ubačen molotovljev koktel. Objekat je sada zatvoren, a vatrogasci su intervenirali sa dva vozila i nekoliko vatrogasaca i spriječili da požar zahvati okolne lokale i stanove.

U pekarnicu "Evropa" na Bulevaru cara Lazara u Novom Sadu grupa huligana je oko 2 sata poslije ponoći upala i vrijeđala radnice po nacionalnoj osnovi. Potom su bacili nekoliko kamenica na izlog. Radnice su inače bile srpske i mađarske nacionalnosti.

Također, huligani su oko 1 sat razbili izlog na lokalu "Baš ćevap" sa novopoazarskim ćevapom u Ulici Maksima Gorkog u Novom Sadu. Očevici su naveli da je grupa od nekoliko mladića, maskiranih fantomakama, dotrčala je do lokala i kamenjem porazbijala izlog, prenosi radio 021.

Za sada se ne zna jesu li u pitanju isti počinitelji. Podsjetimo, incidenti su počeli nakon prekinute utakmice između Srbije i Albanije u utorak navečer. U Novom Sadu su prve kamenice bačene na pekarnicu "Vojvođanka" u ulici Petra Drapšina, čiji je vlasnik također Albanac. Istog dana izgorjela je pekarnica u Somboru, a u Sremskoj Pazovi je bačena bomba na pekarnicu.

Gradonačelnik Miloš Vučević, predsjednik Skupštine grada Siniša Sević, predstavnici vladajućih i opozicionih partija, te nekih nevladinih organizacija osudili su napade na objekte u vlasništvu Albanaca. Iz kabineta gradonačelnika najavljeno je u međuvremenu da će on i predstavnici novosadske policije danas obići demolirane objekte.

Kopirati
Drag cursor here to close