Ukrajina

Novi predsjednik: Porošenko položio zakletvu

Vijesti / Flash | 07. 06. 2014. u 10:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petro Porošenko u subotu je položio zakletvu kao ukrajinski predsjednik, pozivajući oružane grupe da polože oružje dok je preuzimao čelništvo nad zemljom zahvaćenoj nasilnim ustankom i ekonomskim problemima.

U inauguraciskom obraćanju Vrhovnoj Vladi, ukrajinskom parlamentu, Porošenko je obećao amnestiju "za one koji nemaju okrvavljene ruke".

Izgleda da se to odnosi podjednako i na separatiste, proruske pobunjenike na istoku zemlje i nacionalističke grupe koje im se protive, prenosi AP.

Porošenko je obećao dijalolog s građanima u istočnim regijama, ali je iz njega isključio pobunjenike.

''Razgovarati s gangsterima i ubojicama nije put ka miru'', kazao je.

Također je pozvao na održavanje prijevremenih regionalnih izbora na istoku zemlje.

On je preuzeo vlast dan nakon što se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na ceremoniji obilježavanja godišnjice Dana D u Francuskoj.

Usprkos kontaktu s Putinom, Porošenko je izjavio da neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

''Krim je bio i bit će ukrajinski. Tu nema nikakve trgovine'', izjavio je Porošenko.

Rusija je anektirala tu treritoriju u ožujku nakon što su njene trupe preuzele kontrolu nad tim crnomorskim poluotokom i Krim je održao referendum o otcijepljenju koji i Kijev i zapadne zemlje smatraju nelegitimnim.

Porošenko, koji je postao milijarder kao 'čokoladni tajkun', izabran je 25. svibnja, tri mjeseca nakon što je proruski predsjednik Viktor Janukovič pobjegao iz zemlje u jeku višemjesečnih uličnih prosvjeda.

Putin negira navode Kijeva i Zapada da Rusija podstiče na pobunu na istoku, i on je insistirao u petak da Porošenko treba izravno razgovarati s predstavnicima istočnih regija.

Kopirati
Drag cursor here to close