Špririć

Novi optimizam ili "zaboravljena zemlja"

Vijesti / Flash | 26. 09. 2013. u 05:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je sinoć da je 1. listopad važan datum za BiH, jer može doći do novog optimizma ili do toga da BiH postane "zaboravljena zemlja'' ako ne bude dogovora o odluci "Sejdić i Finci“ i mehanizmu koordinacije.

On je ocijenio da odluka Regulatorne agencije za komunikacije da javnim emiterima skrati vrijeme marketinškog oglašavanja sa šest na četiri minuta nije dobra i da predstavlja obračun sa javnim emiterima, kao i da pokazuje da komercijalni mediji imaju većinu u RAK-u.

Govoreći o predstojećem sastanku političkih lidera iz BiH i predstavnika EU, zakazanom za 1. listopad u Briselu, Špirić je izrazio nadu da će ova pitanja biti riješena na najbolji način i u interesu građana BiH.

On je za RTRS rekao da Vlada Republike Srpske, Savjet ministara BiH i Brčko distrikt imaju zajednički stav o mehanizmu koordinacije, a da je federalna strana "iznenadila“ rekavši da taj stav nije najbolje razumjela i da osporava predložena rješenja.

Špirić je uvjeren da će federalna strana u Briselu reći "da“, jer je to dobro za sve.

Prema njegovim riječima, europski put BiH mora biti vlasništvo svih nivoa vlasti, a ne samo nivoa BiH, kao što to hoće Sarajevo.

Govoreći o makroekonomskoj situaciji, Špirić je rekao da postoje ohrabrujući indikatori kao što su rast bruto domaćeg proizvoda, koji je bio planiran na 0,7 posto i da će, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, imati rast od jedan posto.

On je dodao da u oba entiteta postoji rast fizičkog obima proizvodnje, da postoji rast pokrivenosti uvoza izvozom približno 60 posto.

Špirić je naglasio da predstojeći popis stanovništva treba dati što realniju sliku i da nitko ne treba da ga se plaši.

"Nitko ne može nikog da ucjenjuje kako će se izjasniti, a kako će se koristiti rezultati popisa, to je druga stvar'', rekao je Špirić, dodajući da svaki stanovnik treba slobodno da se izjašnjava na pitanja popisivača.

Kopirati
Drag cursor here to close