Konstituirajuća sjednica

Novi ministri preuzeli dužnost u Srednjobosanskoj županiji

Vijesti / Flash | 10. 06. 2015. u 13:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je jučer na sjednici Sabora glasovima 20 od ukupno 30 zastupnika, imenovana Vlada Županije Središnja Bosna, nova Vlada danas je održala konstituirajuću sjednicu.

Imenovanje nove Vlade ŽSB potvrđeno je zahvaljujući prije svega strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, HDZ BiH i njihovom partneru HSS Stjepan Radić koji zajedno imaju i najviše, ukupno devet zastupnika u Saboru.

Uz svih devet zastupnika HNS BiH, za imenovanje nove Vlade ŽSB glasovalo je i sedam od osam zastupnika SDA. Potreban broj ruku za imenovanje Vlade, parlamentarna većina koju u ŽSB nakon povlačenja DF iz pregovora, čine HDZ BiH i SDA, dobili su od sva četiri zastupnika Saveza za bolju budućnost, SBB-a.

Jučer imenovana Vlada ŽSB danas je održala konstituirajuću sjednicu na kojoj su novoimenovani ministri i formalno preuzeli dužnosti. Na konstituirajućoj sjednici bio je i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB.

U novoj Vladi ŽSB stranke okupljene oko HNS BiH na čelu s HDZ BiH imaju najviše, pet od ukupno osam ministara. Ministri imenovani na prijedlog HDZ-a BiH su Nikola Grubešić , Feliks Vidović, Jozo Budeš , Katica Čerkez i Zoran Marković . Premijer Vlade ostao je Tahir Lendo iz SDA, a ostali ministri iz ove stranke su Sedžad Milanović, Amer Mrako i Salkan Merdžanić.

Stranke HNS BiH, HDZ BiH i njihov partner HSS Stjepan Radić za formiranje nove izvršne vlasti u ŽSB bile su spremne još krajem prošle godine.

Čekao se dogovor unutar bošnjačkih stranaka, SDA i DF te se nakon izlaska DF iz pregovore krenulo s razgovorima sa strankama spremnim podržati načela rada Vlade ŽSB definirana Sporazumom HDZ BiH i SDA.

Nakon imenovanja nova je Vlada odlučna preuzeti odgovornost za stanje u ŽSB, odnosno nastaviti putem osiguranja dodatne političke, financijske i socijalne stabilnosti ovog prostora.

Kopirati
Drag cursor here to close