Hrvatska

Novi ministar branitelja Tomo Medved

Vijesti / Flash | 21. 03. 2016. u 13:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brigadni general u mirovini Tomo Medved novi je hrvatski ministar branitelja, Hrvatski sabor u ponedjeljak mu je iskazao povjerenje većinom glasova - od 130 nazočnih zastupnika za Medveda izjasnilo se 88 zastupnika, 15 ih je bilo suzdržano, a 30 protiv, javlja Hina.

Novi je ministar prisegnuo da će svoju dužnost obnašati časno i savjesno, poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zuzimati za svekoliki napredak Hrvatske.

Medved je prethodno dobio jednoglasnu potporu matičnog saborskog Odbora za ratne veterane, a predsjednik Odbora Miro Demo (BM 365) u ponedjeljak mu je još jednom čestitao na izboru za ministarsku dužnost te zaželio uspješan rad. Uspješan rad na korist svih branitelja i hrvatskih građana Medvedu je zaželio i predsjednik Sabora Željko Reiner.

Medved je sudionik Domovinskog rata, prvostupnik ekonomije i školovani časnik. Rođen je 1968. u Cetingradu, a u Domovinskom ratu sudjelovao je duže od pet godina, nakon čega je nastavio vojnu karijeru. Još se 1990. dobrovoljno javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, godinu kasnije zapovijeda satnijom, a od 1993. do 1994. načelnik je stožera 1. gardijske brigade.

Po završetku Domovinskog rata nastavio je vojnu karijeru. Prvostupnik je ekonomije i školovani časnik, koji je završio Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu Ban Josip Jelačić. Ulaskom Hrvatske u NATO savez 2009. promaknut je u čin brigadnog generala, a 2011. umirovljen je na vlastiti zahtjev.

Predsjednik je Udruge veterana Tigrova i član HDZ-ova Odbora za branitelje. Odlikovan je Redom hrvatskog trolista, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog križa, spomenicom Domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina, te medaljom "Ljeto 95".

Medved na čelo Ministarstva dolazi nakon Mije Crnoje koji je, pritisnut aferama, podnio ostavku nakon svega tjedan dana, nakon čega se izbor novog ministra otegnuo duže od mjesec dana.

Kopirati
Drag cursor here to close