Simptomi

Novi koronavirus može se prenijeti putem probavnog sustava

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2020. u 12:23 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore.

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija.

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku. U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa.

Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada. Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine.

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

Kopirati
Drag cursor here to close