'otvorena knjiga'

Novi dokumenti Edwarda Snowdena otkrivaju tajna uhićenja u BiH

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 07:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost Edwarda Snowdena postat će "otvorena knjiga" za novinare i organizacije. Portal "Intercept", koji je pokrenuo novinar Glenn Greenwald, uputio je poziv novinarima, pa i onima iz stranih medija, da rade s njima i u potpunosti istraže Snowdenovu arhivu.

Intercept je, također, u utorak objavio desetak dokumenata NSA, među kojima i one koje se odnose na metode ispitivanja zatvorenika u Guantanamu. Navodi se da je NSA imala "dužnosika za vezu koji je bio odgovoran za održavanje svakodnevnog kontakta sa onima koji su ispitivali zatvorenike kako bi procijenio i iskoristio njihove informacije".

Greenwald je bio dio tima koji je prvi intervjuirao Snowdena 2013. godine, podsjetio je AFP.

"Od početka smo imali stav da surađujemo sa stranim i drugim američkim medijima, a ne da cijeli materijal zadržimo za sebe", kazao je Greenwald.

Dodao je kako je Intercept podijelio dokumente sa dvadesetak medija i novinarskih timova iz više zemalja, kao i s Washington Postom, The New York Timesom, ProPublikom i Guardianom.

Kako je dogovoreno sa Snowdenom, novinari koji budu izvještavali o ovim dokumentima moraju pristati na određena pravila.

"Ima mnogo dokumenata koja su od javnog interesa i koja mogu i trebaju biti objavljena. Postoje i dokumenti u arhivi za koje smatramo da ne trebaju biti objavljena, jer bi mogli nanijeti veliku štetu nevinim ljudima", objasnio je Greenwald

Dodao je kako je Intercept već počeo francuskom Mondu i drugima davati dijelove arhive.

Russia today iz objavljenih dokumenata prenosi da je jedan pripadnik NSA opisao slučaj iz 2002. godine, kada su američki agenti u BiH uhitili šestoricu muškaraca i tajno ih transportirali u Guantanamo.

Sva šestorica bili su Alžirci i u tom zatvoru na Kubi proveli su šest mjeseci, pod optužbom da su planirali dignuti u zrak američko veleposlanstvo u Sarajevu. Na kraju su oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Jedini razlog za njihovo uhićenje bili su podaci NSA, koje ta agencija nije podijelila sa bh. vlastima.To je, inače, jedina poznata operacija uhićenja van Afganistana, koju je izvela američka vojska, ostale je izvodila CIA.

Među 166 dokumenata koji su objavljeni u ponedjeljak nalaze se i podaci o iskustvima NSA u invaziji na Irak 2003. godine, o uspješnoj špijunskoj operaciji u Sjevernoj Koreji, kao i informacije o hakiranju stranih satelita (program FORNSAT), prenosi Slobodna Bosna.

Kopirati
Drag cursor here to close