Materijalni dokazi

Novi dokazi na suđenju za zločine u Dretelju

Vijesti / Flash | 04. 11. 2014. u 14:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, Državno tužiteljstvo uložilo je dodatne materijalne dokaze, nakon čega su Obrane optuženih zatražile saslušanje dodatnih svjedoka.

Tužiteljica Remzija Smailagić uložila je sedam dodatnih dokaza, od kojih se dva odnose na zločine počinjene nad Srbima s područja Hercegovine. Obrazlažući jedan od dokumenata, tužiteljica je kazala kako dokazuje postojanje širokog i sistematičnog napada i postojanje plana protjerivanja Srba.

Obrane su prigovorile da se jedan dokument odnosi na razdoblje koje nije obuhvaćeno optužnicom, dok za drugi nije poznato tko ga je sačinio i kada. Prezentirajući dokument o rasporedu zatvorenika upućenih na vanjska radilišta iz 29. srpnja 1992. godine, tužiteljica je rekla da time potvrđuje navode svjedoka koji su izjavili da su iz Dretelja vođeni na prisilne radove.

"Lokacije koje se spominju u ovom dokumentu svjedoci ovdje nisu spominjali", rekao je Dražen Zubak, branitelj optuženog Srećka Hercega. Kao dodatni dokaz, Tužiteljstvo je prezentiralo i izvještaj policije iz kolovoza 1992. kojim dokazuje da je Herceg bio na razmjeni zarobljenika u Dretelju. Obrana je kazala da je do sada dostavila niz dokaza iz kojih se vidi Hercegova uloga, te vrijeme kada je on prešao iz Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Hercegu se sudi da je, kao pripadnik HOS-a, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, 1992. godine počinio zločine nad srpskim zarobljenicima u Dretelju. Tužiteljstvo BiH smatra da su svi sudjelovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je umrlo.

Nakon izvođenja dodatnih dokaza Tužiteljstva, Obrane Hercega, Buljubašića, Medića, te Grubišić-Fejzić, predložile su saslušanje ukupno šest dodatnih svjedoka. Vijeće je, nakon razmatranja ovog prijedloga, prihvatilo da se kao dodatni dokazi saslušaju po jedan svjedok Hercega, Buljubašića i Grubišić-Fejzić.

Na početku suđenja je Obrana trećeoptuženog uložila ranije prezentirane materijalne dokaze, a Sudsko vijeće je prikazalo videosnimak posjete Dretelju. Od ovog ročišta, Buljubašića opet zastupa branitelj Todor Todorović, koji ga je zastupao na početku suđenja. U toku postupka je Buljubašić tražio njegovo razrješenje, a nakon toga su ga zastupale Senija Poropat i Džema Hasanagić. Suđenje se nastavlja 11. studenog, objavio je Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close