Julian Reilly

Novi britanski veleposlanik u BiH predao akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH

Predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nj.E. Šefiku Džaferoviću.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2022. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Julian Reilly, predao je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Nj.E. Šefiku Džaferoviću.

U svom obraćanju, veleposlanik Reilly je istakao da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. „Naša zajednička predanost tom prijateljstvu je još i važnija u vrijeme kada se evropska sigurnost i vrijednosti suočavaju sa novom i direktnom prijetnjom,“ rekao je veleposlanik Reilly.   

Izrazio je svoju odlučnost da nastavi dalju izgradnji dugih i bliskih veza između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine i uvjerenost da je pred Bosnom i Hercegovinom svijetla budućnost.

Veleposlanik Reilly je rekao: „Obvezujem se na zajednički rad s Vama, i drugim članovima Predsjedništva, kao i svim razinama vlasti u BiH s ciljem podrške suverenitetu, stabilnosti i sigurnosti svih građana ove divne zemlje, te podrške euro-atlantskom putu koji su oni odabrali.

Kako se izbori u Bosni i Hercegovini bliže, uvjeravam Vas i u punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva svim građanima i institucijama koji rade na omogućavanju ovog ključnog izražavanja demokratske volje građana.  Brza implementacija rezultata i formiranje vlada spremnih na suradnju će biti jednako važno za zadržavanje povjerenja glasača.

Početkom godine sam imao sreću da usavršavam Vaš jezik živeći s obiteljima u Trebinju i Mostaru.  Preko njih sam već otkrio dio talenta i potencijala građana ove zemlje, te važnost zajedničkog rada na izgradnji održivog prosperiteta za sve.

Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno radu s političkim liderima, službenim institucijama, kompanijama i civilnim društvom kako bi pomoglo da se izgradi ta ekonomska sigurnost, promovira jača trgovina, investicije i partnerstvo naših zemalja – što je osnova za zajedničku sigurnost, stabilnost i prosperitet.“

Veleposlanik Reilly imenovan je za veleposlanika Njenog Veličanstva u Bosni i Hercegovini nakon što je okončan mandat gospodina Matta Fielda. Donedavno je bio specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Rog Afrike i Crveno more, a tijekom svoje karijere je intenzivno radio u Istočnoj Africi i na Srednjem Istoku, s fokusom na sigurnost, stabilnost i prosperitet.

U razdoblju 2013-2014. godine bio je zamjenik šefa misije i direktor Odjela za trgovinu i investicije (UKTI) Britanskog veleposlanstva u Rijadu, Saudijska Arabija. Prethodno je radio na pitanjima Zapadnog Balkana kao zamjenik šefa Odjela za Zapadni Balkan i proširenje EU, 2010-2013. godine. Prije toga, proveo je četiri godine na poziciji šefa Političkog odjela u Moskvi. Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva pridružio se nakon završenog Univerziteta u Edinburgu, gdje je studirao književnost i povijest umjetnosti. Oženjen je i sa suprugom nastavlja pratiti muziku i umjetnost, te uživati u planinama i morima.

Kopirati
Drag cursor here to close