napadači mladi

Novi bilans - U Burkini Faso ISIL ubio dvadeset i devet osoba

Vijesti / Flash | 17. 01. 2016. u 14:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i devet osoba, od kojih su brojni stranci, poginulo je u ekstremističkom napadu na hotel i restoran u Uagadugu, glavnom gradu Burkine Faso. Napad neviđenih razmjera u ovoj maloj afričkoj zemlji na zapadu. U novom bilansu, ministar unutarnje sigurnosti Simon Compaore, spomenuo je u subotu navečer 29 poginulih i tridesetak ozlijeđenih.

Osim toga '175 osoba je spašeno', rekao je on. Među preživjelima je i ministar rada Clement Sawadogo.

Većina poginulih su bijelci, priopćio je izvor blizak tužiteljstvu, prema kojem je najmanje pet državljana Burkine poginulo. Poginuli su imali 18 različitih državljanstava, prema sigurnosnom izvoru iz Burkine. Šest Kanađana, dva Francuza, dva Švicarca i jedan Amerikanac su među poginulima, priopćile su vlasti ove zemlje.

Tijela trojice džihadista su identificirana, svi su muškarci, precizirao je u tijeku noći Simon Compaore. Oni su poginuli u napadu u trajanju od dvanaestak sati koji su izvele snage reda Burkine, potpomognute specijalnim francuskim i američkim snagama. Jedan sigurnosni izvor je, međutim, spomenuo nazočnost najmanje četiri džihadista, od kojih su dvije žene.

Ministar unutarnje sigurnosti je precizirao da su napadači bili 'vrlo mladi' – 'najstariji nije mogao imati više od 26 godina', i da su došli u automobilu s registracijom Nigera.

Odgovornost za akciju je preuzela u tijeku noći džihadistička grupa al-Qaide u islamskom Magrebu (Aqmi), koju je pripisao grupi El-Murabituneu, šefu džihadiste Mohtara Belmohtara, prema SITE-u, američkoj organizaciji koja prati islamističke internetske stranice, objavila je novinska agencija AFP, a prenio Le Point.

Kopirati
Drag cursor here to close