Ukrajinska kriza

Nove sankcije SAD-a Rusiji, Moskva prijeti osvetom; Čeka se potez predsjednika Obame!

Vijesti / Flash | 15. 12. 2014. u 08:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef američke diplomacije John Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov održali su u nedjelju u Rimu trosatne razgovore na kojima su uglavnom raspravljali o ukrajinskoj krizi, prvi put nakon glasanja američkog Kongresa o zakonu kojim se dopušta isporuka oružja Kijevu.

 

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je u nedjelju telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o situaciji u Ukrajini, priopćeno je iz Hollandova ureda.

''Oni su razgovarali o pregovorima Kijeva i Moskve o primjeni dogovora iz Minska, posebno o prestanku vatre, razmjeni zatvorenika i ponovnom početku dijaloga sa separatistima u okviru Kontakt skupine'', navedeno je u priopćenju.

Hollande i Merkel naglasili su važnost pronalaženja institucionalnog rješenja za istok Ukrajine, uz poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje.

Dvoje dužnosnika, navelo je francusko predsjedništvo, apelirali su na Porošenka da sprovede reforme kako bi u Ukrajini bila poboljšana ekonomska situacija. "To je uvjet za jačanje međunarodne pomoći", zaključuje se u priopćenju.

Rusija je u subotu zaprijetila mjerama odmazde SAD-u ako se primjeni zakonski tekst naslovljen "Čin podrške slobodi Ukrajine", koji su američki zastupnici prihvatili jednoglasno. On otvara put novim američkim sankcijama protiv Rusije.

''Nema sumnje da smo morali reagirati'' upozorio je pomoćnik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Američki predsjednik može odabrati ili da zakon proglasi ili da na njega stavi veto. Bijela kuća nije otkrila svoje namjere iako je Barack Obama nedavno ocijenio "kontraproduktivnim" uvođenje dodatnih američkih sankcija bez usklađivanja s EU-om.

Isporuka oružja SAD-a Ukrajini također ovisi o predsjedniku Obami koji joj se zasad protivi.

Uz Ukrajinu, Kerry i Lavrov razmotrili su situaciju u Siriji, posebno na Bliskom istoku, po visokom dužnosniku State Departmenta.

''Imamo veliki broj bitnih pitanja za razmatranje'' jednostavno je rekao Kerry prije početka razgovora koji su se odvijali u rezidenciji američkog veleposlanika u Rimu.

Glede Ukrajine, Kerry je potvrdio značaj "potpunog provođenja sporazuma iz Minska i smirivanja na terenu".

Washington želi da se taj sporazum potpisan u rujnu, koji se "općenito smatra najboljim načinom dolaska do smirivanja", provede.

Do prijetnje novim američkim sankcijama dolazi dok je rusko gospodarstvo već blokirano prethodnim zapadnim sankcijama i padom cijena nafte.

U Kijevu su zastupnici ocijenili "povijesnim" glasanje Kongresa dok Ukrajina beznadno nastoji mjesecima uvjeriti svoje saveznike da joj prodaju oružje za vojsku, općenito nedovoljno opremljenu spram proruskih pobunjenika koje vojno podržava Rusija, po Kijevu i Zapadu.

Međunarodni monetarni fond, koji je Kijevu ovog proljeća od planiranih 27 dao pomoć od 17 milijardi dolara, upozorio je da će toj zemlji do kraja 2015. godine biti potrebno još 19 milijardi dolara.

Ukrajinske vlasti zauzvrat treba da Rusiji plate dug za plin i da nađu rješenje za nestašicu uglja, s kojom se suočava zemlja na početku nove zime.

Kopirati
Drag cursor here to close