Testiranja

Nove brojke za BiH - 188

U protekla 24h, u Federaciji BiH testiran je 1.561 uzorak, od kojih su 143 pozitivna na SARS-CoV-2.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2020. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrirano ukupno 188 novo zaraženih osoba. Od tog broja u Republici Srpskoj je zabilježeno 45 slučajeva, a u Federaciji BiH 143.

U protekla 24h, u Federaciji BiH testiran je 1.561 uzorak, od kojih su 143 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 77.012 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 4.892 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 2102 pacijenta, dok su trenutno aktivna 2682 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 270 uzoraka, a registrirano je 45 novooboljelih, potvrdio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta.

Najviše zaraženih je u Banja Luci, 12 osoba.

Zeljković je pozvao na pridržavanje preporučenih mjera.

Također je podsjetio na novu preporuku o korištenju maski na otvorenom, gdje nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.

"Sve mjere imaju za cilj stabilizaciju u Republici Srpskoj, s po svim parametrima bude bolje. Institut predlaže mjere na osnovu situacije i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije", rekao je Zeljković.

Pojasnio je da je veoma bitna osobna higijena, i pravilno nošenje maske, te da od ponašanja građana ovisi koliko će se situacija poboljšati.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata od virusa korona umrle su dvije osobe,

Epidemiolog Jelena Đaković Dević istakla je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske hospitalizovano 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama u Srpskoj njih 188.

I ona je istakla da je epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna, zbog čega se treba pridržavati mjera.

Zeljković je istakao da je Institut preko UNDP-a u proceduri nabavljanja 25.000 testova.

"Respiratora ima dovoljno i trenutno ni u jednoj bolnici nisu svi u upotrebi", pojasnio je I istakao da ustanove imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme i respiratora.

Kopirati
Drag cursor here to close