Rasprava u Domu naroda

Novalić: Ovo je kraj početka

Od četiri do šest mjeseci je provodiv zakon, a poslije toga će uslijediti nove mjere koje su znatno strukturiranije i na kojima se trenutno radi - potvrdio je Novalić.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2020. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da 'korona zakon' treba biti usvojen na današnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi se Vlada mogla baviti novim mjerama koje će uslijediti.

"Kao što je Churchill rekao, ovo nije kraj, ovo nije ni početak, ovo je kraj početka. Ušli smo u pandemiju sa svim refleksijama koje ona sa sobom nosi i sa iskustvom koje se na svjetskoj razini mjeri sa nula. Sva svjetska pamet je uključena u posmatranje tekućih događaja i posljedica koja panedmija ostavlja na zdravlje i ekonomiju. Sve je svedeno na to da se donesene prvi korak mjera koji znači neki oblik života da bi se u tom smislu odbilo vrijeme da se rade druge mjere", kazao je Novalić.

''Od četiri do šest mjeseci je provodiv zakon, a poslije toga će uslijediti nove mjere koje su znatno strukturiranije i na kojima se trenutno radi'', potvrdio je Novalić.

Budući da su izaslanici tijekom rasprave izrazili uglavnom nezadovoljstvo zakonskim rješenjima poručio im je da „ne postoji izgrađena teorija da se na adekvatan način odgovori ekonomskih posljedicama koje donosi pandemija“, te da je 'korona zakon' samo prvi korak u rješavanju novonastalih problema.

Između ostalog, zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj 2020. i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

''Također, zakon na određen način predviđa refundaciju mjeseca ožujka'', dodao je Novalić.

Ako izaslanici usvoje zakon subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vršit će se na način da se za mirovinsko - invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, i to ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u siječnju i veljači 2020. godine.

Osim subvencioniranja doprinosa za obvezna osiguranja, zakon predviđa obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Imajući u vidu posljedice pada prihoda izazvanih stanjem nesreće, kao i da se obveza usklađivanja mirovina, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće vršiti u 2020. ovim zakonom je propisano da će se održavanje stabilnosti pojedinih isplata na dostignutom nivou (mirovina, invalidnina i drugih socijalnih davanja) osigurati uštedama u okviru budžeta Federacija za 2020. godinu.

Na sjednici Dom naroda u tijeku je stanka, nakon koje slijedi glasanje o ovom zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close